Gulyás Gergely: December 25-én helyreáll a rend

Számtalan bizonytalanság van vakcinaügyben. Az év utolsó kormányinfója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-22 11:11

MTI/Balogh Zoltán

A karácsonyra való tekintettel ezúttal kedden került sor az év utolsó kormányinfójára. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a vírus továbbra is terjed, ezért a korlátozásokat legalább 2021. január 11-ig  fenn kell tartani. Hozzátette: szentestére mégis indokolt kivételt tenni, így december 24-én felfüggesztik a kijárási tilalmat, de december 25-én este 8 órakor már “helyreáll a rend, ismét kijárási tilalom lesz”.

A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent rendelet szerint “2020. december 24-én este 8 óra és 2020. december 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás”.

Az Egyesült Királyság ügyében gyors döntést hozott a kormány, hétfő éjféltől semmilyen repülőgépet nem fogad Magyarország Nagy-Britanniából az új vírusmutáció felbukkanása miatt.

Gulyás Gergely elmondta, a fertőzések terjedésében egyértelmű fordulat következett be, túl vagyunk a járvány 2. hullámának csúcspontján, a halálozások számának csökkenése várhatóan 7-10 nap múlva következhet be.

Vakcinaügyben számtalan bizonytalanság van továbbra is, ami biztos, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban december 27-én megkezdődhet az oltás – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: legalább 5500 Pfizer-vakcina érkezik első körben. 

Gulyás szót ejtett a gazdaságvédelmi akcióterv múlt héten bejelentett újabb intézkedéseiről is. Ezek egyike szerint a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, 2021 január 1-jétől július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a kormány azért döntött a karácsonyi enyhítésekről, mert “értelmezhető mértékben nem növelik a kockázatokat a lazítások”, ráadásul a családok a kijárási tilalom megtartása esetén is találkoznának egymással.

A kormányzati tájékoztatóról bővebben itt olvashatsz.

Mai nap hírei

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu2 órája

5 jele annak, hogy nárcisztikus a párod

she.life.hu4 órája

Hujber és exfelesége is továbblépett: Cynthia megházasodott!

metropol.hu12 órája

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetést adtak ki havazás miatt

demokrata.hu14 órája

10 milliárdos beruházásra készül a Samsung

gsmring.hu15 órája

Nagy-Britannia engedélyezni akarja a neonikotinoidok használatát

agroinform.hu17 órája

Elhunyt az Oscar-díjra jelölt zenész

life.hu17 órája

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu18 órája