Még nincs ellenőrzés alatt az új vírustörzs - sorra szigetelődnek el Európában a britektől

Olyan gyorsan terjed az új koronavírustörzs, hogy azonnal szigorítani kellett Angliában.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-20 14:40

Paul ELLIS / AFP

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset, ezért volt szükség a vasárnaptól azonnali hatállyal életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.

A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A tudományos elemzések azt is feltárták, hogy az új koronavírus-törzs 0,4-gyel vagy ennél nagyobb mértékben emelheti a járvány terjedési ütemét mérő R reprodukciós mutatót – mondta a brit kormányfő. Ez a mérőszám máris jelentősen emelkedett az elmúlt héten.

A londoni Carnaby Street 2020.12.20-án (Niklas HALLE’N / AFP)

Fokozták a szigort

Az új koronavírustörzs azonosítást követően az eddigi legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb korlátozások léptek életbe vasárnaptól Londonban és Délkelet-Angliában.

Ezek alapján az itt élőknek otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal hagyhatják el lakóhelyüket, például akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra, és munkahelyükre kell utazniuk.

A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok.

A karácsonyi enyhítéseket visszavonták

A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken. Így az ezekben a térségekben élők karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhatnak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói.

Az eredeti tervek szerint erre december 23-tól öt napon át az egész országban lehetőség lett volna.

Paul ELLIS / AFP

Reális remény

Boris Johnson brit miniszterelnök és Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta a Downing Streeten tartott szombati sajtóértekezleten, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az Angliában e hét elején azonosított, de már más országokban is észlelt új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: a koronavírus-oltás tömeges alkalmazása most már naponta erősödő reális reményt nyújt arra, hogy sikerül megszabadulni a vírustól.

Elmondta: a nagy-britanniai oltási kampány múlt heti kezdete óta már 350 ezer embert oltottak be országszerte.

“Olyan biztos, hogy legyőzzük a vírust, és visszatérünk korábbi életünkhöz, mint az, hogy holnap felkel a nap” – fogalmazott szombat esti sajtótájékoztatóján a brit miniszterelnök.
Johnson közölte, hogy a most elrendelt intézkedéseket december 30-án felülvizsgálják.

Elszigetelődnek

Hollandia után Belgium is betiltotta a beutazást Nagy-Britanniából, miután az országban megjelent a koronavírus egy minden korábbinál fertőzőbb törzse, írja a 24.hu a BBC-re hivatkozva. A két Benelux-állam egyaránt felfüggesztette a repülőjáratok fogadását a britektől, de Belgiumba már vonattal sem lehet a szigetországból utazni.

A lap cikke szerint Németország is hasonló lépéseket fontolgat.

(MTI)

Mai nap hírei

Magyarországon is megtalálható a világ leggusztustalanabb élőlénye

unilife.hu6 órája

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu7 órája

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu12 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu14 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu16 órája

Mi lesz veled Kaszpi-tenger?

koponyeg.hu17 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu18 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu19 órája