Karácsonyi lazítás: megérkezett a rendelet, nem örülnek a szakértők

A hétfő esti közlönyből kiderültek a pontos szabályok. A víruskutató szerint a döntés megbosszulja magát, Szlávik János és Zacher Gábor óvatosságra intett. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-22 09:27

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Karácsonyi lazítás: megérkezett a rendelet, nem örülnek a szakértők

A hétfő este megjelent friss Magyar Közlönyben már ott virít a rendelet a járványellenes intézkedések szentestére vonatkozó enyhítéséről, benne a pontos szabályokkal. Íme.

Rusvai Miklós víruskutató szerint a kormány döntése megbosszulja magát, Zacher Gábor sürgősségi szakorvos és Szlávik János infektológus főorvos óvatosságra intett. Videó és további részletek itt.

Zöld lámpát kapott az első vakcina az EU-ban, Ursula von der Leyen elmondta, mi következik most

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntésének megfelelően az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyagot. Mikor érkeznek az első ellátmányok, mi a helyzet a többi koronavírus elleni szerrel, és hogyan fogják szétosztani a vakcikánat?  Ebben a cikkben  Ursula von der Leyen bizottsági elnök válaszol a kérdésekre.

Mutatjuk az üzletek karácsonyi nyitvatartását

Nem árt felkészülni az év végi, módosított menetrendre. Erre a linkre kattintva  megtudhatod, milyen nyitvatartással készülnek a nagyobb, népszerű boltok.

Müller Cecíliáék nem árulják el Hadházynak, mire ment el 11,4 milliárd forint

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Müller Cecília vezette Országos Tisztifőorvosi Hivatal uniós gigaprojektjéről szóló, nyilvánosan elérhető dokumentumokban nehéz megtalálni, mi indokolhatja a stadionnyi pénz elköltését. Ráadásul a járvány közepén további két milliárddal bővítették a felhasználható keretet. Hadházy Ákos független képviselő azt mondja, Müller Cecília gyakorlatilag nem válaszol a kérdéseire. Minderről bővebben ebben a cikkben írnak.

Orbán Viktor külföldi nagyvállalatokat támogat az ellenzéki városok kiszolgáltatásával

Orbán Viktor szombaton a Facebookon jelentette be a kis- és közepes vállalkozások (kkv) helyi iparűzési adója (hipa) felének elengedését. Ez éppen a tavaly óta többségében ellenzéki vezetésű nagyvárosi önkormányzatoknak fog fájni leginkább, annyira, hogy innentől kezdve a kormány jóindulatán múlik a sorsuk. Mindeközben a magyar állam bevételei a GDP jelentős esése mellett is csak nőttek, Orbán Viktor pedig végső soron ismét külföldi, főleg német nagyvállalatokat támogat. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Átveszi a NAV a gépjárműadóztatást, változik egy fontos szabály 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a befizetési határidők módosulásáról, és egyéb apró, de fontos információkról tájékoztatott. Bővebben.

A pénz rengeteg, az évek telnek, az épületek nem haladnak: már a kormány sem tudja követni, hogyan csorognak a NER-hez a várprogram tízmilliárdjai

A kormány által öt évvel ezelőtt meghirdetett Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében egyelőre egyetlen épületet sem sikerült felújítani. Az eredetileg kijelölt műemlékek listájának negyedét kihúzták, a határidőt meghosszabbították, a pénzügyi forrás azonban alig csökkent. A közbeszerzések jelentős részében feltűnik egy közös dolog: a nyertesek jó viszonya a kormánnyal. A Miniszterelnökség saját magát cáfolja, amikor a kastélyprogram költségvetéseiről kérdezik. Részletek itt.

Hogyan karácsonyoznak a szomszédaink? Képtelenek voltak valóban feláldozni az ünnepet a vírus oltárán

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

A magyar kormány hétfőn jelentette be az éjjeli kijárási tilalom átmeneti felfüggesztését, valamint azt, hogy igazából tíznél többen is jelen lehetnek a karácsonyi rendezvényeken. Na de mi a helyzet a többi országban, milyen szabályokat vezettek be máshol az év végére? Erről szól ez a cikk.

Annyira felmelegszik az idő, hogy 15 fok is lesz még a héten

Az idei ünnepi időszak időjárási szempontból egy hőmérsékleti hullámvasút lesz, éppen szenteste jön a nagy fordulat. Az akár 10-12 fokos melegedést követően jelentős lehűlés érkezik. A következő napok részletes előrejelzését itt találod.

Mai nap hírei

Új olcsó mobillal jött ki a Samsung

itbusiness.hu5 órája

Megváltozik a Google keresője

digitalhungary.hu8 órája

Januártól kötelező a többlépcsős azonosítás

tozsdeforum.hu8 órája

Szijjártó Péter reagált az ukránok vérontással való fenyegetésére

demokrata.hu9 órája

Ez lehet a koronavírus fertőzés következtében fellépő súlyos tüdőgyulladás oka

igenyesferfi.hu10 órája

Pécsi Ildikó hagyatéka körül forrnak az indulatok: fogadott fia tajtékzik a dühtől

life.hu11 órája

A nyugdíj problémára van egy megoldás - csak sokan nem ismerik

profitline.hu13 órája

5 kutyafajta, amit gyakran visszavisznek az örökbefogadás után

joy.hu14 órája