Nagy pofont kapnak az egyéni vállalkozók

Startlap - Startlap
Azoknak is kötelező lesz tízezres nagyságrendű havi járulékot fizetni, akik a főállásuk után már minden járulékot megfizettek.

Az eva és a kata bezúzása után 2025-től jön a kötelező járulékfizetés a mellékállásban vállalkozók számára – írja friss számában a Magyar Narancs.

A lap szerint a parlamentnek a közelmúltban benyújtott adótörvény-tervezet egyik legfontosabb eleme az egyéni vállalkozók adózásának átalakítása. Az indokolás szerint egyszerűsítésről van szó, amelyet az unió helyreállítási és ellenálló képességi terve ír elő.

Az adózás egyszerűsítése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főállású vállalkozónak legalább a minimálbér után kell megfizetnie a járulékokat és adókat minden hónapra.

Ez az úgynevezett diktált járu­lék­alap azonban nemcsak a főállású vállalkozókra nézve lesz kötelező, hanem a többes jogviszonyban működőkre is. Olyanokra is tehát, akiknek van bejelentett állásuk és emellett van mellékes jövedelmük is.

A javaslat szerint a többes jogviszonyban működő egyéni vállalkozóknak – és a társas vállalkozóknak – 2025-től legalább a minimálbér 30 százaléka után havonta járulékot kell fizetni. Akkor is, ha nincs egy fillér bevételük sem. Az idei minimálbér alapján ez 22 ezer forint, egész évre pedig 263 ezer forint – nyilván, mire hatályba lép a rendelkezés, ez az összeg magasabb lesz – magyarázza a Magyar Narancs.

Jelenleg a többes jogviszonyú egyéni vállalkozóknak csak a tényleges jövedelem után kell adózniuk, és csak az éves minimálbér felét meghaladó jövedelem felett. A 40 százalékos költséghányadot alkalmazó átalány­adózóknál ez 2,32 millió forint bevételi határt jelent.

Azok az egyéni vállalkozók, akik eddig havi legfeljebb néhány százezer forint bevételt szedtek össze, 2025-től a jelenlegi terhelés sokszorosával lesznek kénytelenek számolni

– állapítja meg a Magyar Narancs.

Nem tudni, hány vállalkozót érint ez a módosítás, de száz­ezres nagyságrendről lehet szó.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Egy hetet kapott a Bankszövetség a kormánytól az új...

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

képcím

A kormány elárulta, hány háztartásban lesz magasabb a rezsi