Újra igényelhető lesz és emelik is bölcsődei elhelyezést segítő támogatást

Startlap - Startlap
Az új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani, és a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

Hamarosan újra igényelhető lesz a kisgyerekek bölcsődei elhelyezését és ezáltal az őket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Hornung Ágnes a Magyar Államkincstár – 2019-ben indult és idén véget ért – bölcsődei elhelyezést támogató projektjének zárórendezvényén közölte, hogy

várhatóan a korábbi 40 ezer forintál magasabb összegre lehet majd pályázni,

és a támogatásra fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

Kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat, és 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek

  • az egyedülálló és a menekült hátterű szülők,
  • a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők,
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak,
  • a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok

– ismertette az államtitkár.

Hornung Ágnes megemlítette azt is, hogy az 5,5 milliárd forintos keretösszegre új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani, ugyanakkor a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

A nagy kihívás

Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatásfelügyeletért felelős helyettes államtitkára azt mondta, 2030-ig a kormány szeretné a foglalkoztatottságot a jelenlegi 74 százalékról 80 százalékra növelni, továbbá a magyar munkaerő teljesítőképességét különböző képzésekkel növelni, valamint elérni, hogy minél egészségesebb és biztonságosabb helyen tudjanak a munkavállalók dolgozni.

Zöld-Nagy Viktória kihívásként említette, hogy 2030-ig várhatóan mintegy 300 ezer ember “tűnik el” a magyar munkaerőpiacról, mert nyugdíjba megy, őket majd pótolni kell, ezért vizsgálják hol van még potenciális munkaerőtartalék.

A kisgyermeket nevelő szülők épp ebbe a kategóriába tartoznak, ezért fontosak azok a támogatások, amelyek segítenek nekik visszatérni a munkaerőpiacra – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy 2010 óta a kisgyereket nevelők foglalkoztatottsága 12 százalékkal nőtt.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Ezért rúgták ki a magyar dolgozókat - közleményt adott ki a...

képcím

Döntött a kormány a vendégmunkások maximális számáról

képcím

Nagy Márton: A munkahelyek 37 százaléka van veszélyben