A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

Startlap - Startlap
"A földlakók nyugodtabban alhatnak" - közölte a NASA egyik mérnöke, miután kilőttek egy 11 millió kilométerre lévő aszteroidát egy űrszondával. Délelőtti hírösszefoglaló.

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk

Eltalálta a DART űrszonda a Földtől 11 millió kilométeres távolságban lévő, 163 méter átmérőjű Dimorphost aszteroidát. A tesztküldetés sikere attól függ, hogy a Dimorphos valóban megváltoztatja-e a pályáját. A NASA bolygótudományi divíziójának igazgatója úgy fogalmazott,

az emberiség új korszakába léptünk, egy olyan korba, amelyben adott esetben képesek leszünk megvédeni magunkat egy veszélyes aszteroida becsapódásával szemben.

A DART sikere csak az első lépése ennek a víziónak. A különleges küldetésről és arról, hogyan védekezhet az emberiség az aszteroidák ellen, itt olvashatsz.

A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva nem hajlandó elárulni a kormány, mennyibe került Orbán texasi és bécsi útja

Augusztus óta halogatja a választ a Magyar Hang adatigénylésére a kormány, amelyet azzal indokol,

a lap kérésének teljesítése veszélyeztetné őket a közfeladatok ellátásában. 

Orbán és Szijjártó több mint harmincfős stábja egy luxushotelben szállt meg az osztrák fővárosban július végén, a dallasi CACP-konferenciára pedig a “honvédségi” magángéppel utazott a kormányfő. Részletek.

Az egyik túl nehéz, a másik túl nagy lett a szobrok közül, amit a NER kedvenc művésze százmilliókért készít az MNB-nek

A medve és a bika annyira súlyos lett, hogy át kellett alakítani miatta egy mélygarázst, és addig is közel 5 millió forintért tárolta saját alkotásait a kormány számára Szőke Gábor Miklós, a Postapalota elé kerülő csodaszarvas talapzata pedig kilógott a telekhatárról. A jegybank és a Market-csoport kedvenc kortárs művészét összesen mintegy 400 millió forintért bízták meg a műalkotások elkészítésével. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Kedden érnek véget a “népszavazások” Ukrajnában, területe 15 százalékát elveszítheti az ország

Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz médiában már hétfőn bejelentették, hogy a nyugati országok által illegitimnek minősített népszavazások érvényesek; az oroszok kémkedés gyanújával őrizetbe vették a japán konzult; a Kreml még nem hozott döntést az orosz határok lezárásáról. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Kiderült, hogy tényleg olcsóbbak-e az árstopos magyar termékek 

A magyar és a szlovák Lidl árait hasonlították össze azokban a termékkörökben, amely nálunk árstop alá esik. Nemcsak azt nézték meg, hogy mennyit fizetnek a szlovák és a magyar vásárlók a hasonló árukért, de azt is figyelték, vajon hogyan kompenzálják az üzletek az esetleges veszteségeket. Részletek.

Újabb adót lehet devizában fizetni januártól

A társasági adót követően az iparűzési adó dollárban, illetve euróban történő fizetésének lehetőségéről is megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter “adókönnyítésként” jelentett be a nyáron. Jaksity György épp a minap hívta fel a figyelmet egy interjúban arra, hogy kritikus szintre jutott a magyarországi devizatartalék. Részletek.

A Palkoviccsal tárgyaló ételfutár: “Én nem ütöttem meg annyira a bokámat, mint mindenki más”

Kosár András a nyári katatüntetések egyik szervezőjeként azért vált ismertté, mert odalépett a Budai Vár egyik éttermében vacsorázó Palkovics Lászlóhoz, hogy megkérdezze a katások helyzetéről. Kosár azóta átalányadózásra váltott, a Wolt és a Foodpanda futárának döntő többségével együtt. Kosár pár tízezer forintos költségnövekedéssel számol, de másoknál ez a szám százezres nagyságrendű lehet. Bővebben.

Hiába várja a MOK a kormány egészségügyi reformját, de októberben már tárgyalhatnak róla a miniszterek

MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Orvosi Kamara értesülései szerint a magyar egészségügyi rendszer alapvető átalakításának terve októberben már a kormány elé kerülhet, nekik ugyanakkor még nem küldték meg, pedig augusztusra ígérték. További információkért katt ide.

Döbbenetesen jó kép készült a Jupiterről a különleges szembenálláskor

Hatvan éve nem volt olyan fényes a Jupiter az égbolton, mint hétfő este, köszönhetően a bolygó és a Nap helyzetének. Egy arizónai fényképész káprázatos felvételt készített. Íme.

Érkezik az eső utánpótlása

Szerdán átmenetileg csökken a csapadék esélye, kedden viszont még mindenképp szükség lesz az esernyőkre. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Magyar Péter: Lévai Anikónak "méltatlanul alulértékelt a...

képcím

Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés...