Egy hetet kapott a Bankszövetség a kormánytól az új intézkedési terv kidolgozására

Startlap - Startlap
A kormány nem vet ki új bankadót, de cserébe azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilan működnek, likvidek, tőkeerősek, továbbá a működés jövedelmezősége is kedvező képet mutat – ismertette az MTI a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) keddi közleményét.

Nagy Márton a tárgyaláson kifejtette, hogy a bankszektor előnyös helyzetéből fakadóan elvárható, hogy erőteljesebben működjön közre a hitelpiac befagyásának megakadályozásában, az egészséges hitelezés és a növekedés helyreállításában. A miniszter hozzátette, hogy míg 2023 a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig 2024-ben a növekedést kell helyreállítani.

A gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése.

Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt

a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Nagy Márton konkrét elvárásként említette, hogy a bankszektor továbbra is aktívan működjön közre az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokban, mint például a Széchenyi kártya program, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, vagy a leendő CSOK+, továbbá dolgozzon ki új lépéseket a lakáscélú- és piaci hitelek felpörgetése érdekében.

A Bankszövetség és a gazdaságfejlesztési miniszter ezért megállapodott abban, hogy a Bankszövetség lehetőség szerint

egy héten belül a kormány asztalára tesz egy olyan intézkedési tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében.

 

Nagy Márton összegzésképpen kiemelte, hogy a kormány, mint ahogy eddig, úgy ezután is a családok és a vállalkozások oldalán áll. A bankokat érintő eddig kivetett extraprofitadó a családokat érintő rezsivédelem fenntartását, azaz a költségvetést finanszírozta, ugyanakkor jelenleg az ügyfelek hitelhez való hozzájutását kell megkönnyíteni. Ezért új bankadó kivetése helyett a bankoknak olyan vállalásokat kell tenniük, amelyekkel a családok és vállalkozások működését, továbbá a fogyasztás és gazdasági növekedés beindítását segítik, azaz most a bankoknak a gazdaság világát kell finanszírozniuk – olvasható a közleményben.

Korábban megírtuk, hogy Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt a múlt héten, hogy a kormány a költségvetési hiány csökkentése érdekében akár a honvédelmi kiadásokat is elhalaszthatja, vagy “jöhet egy újabb bankadó is”. A pénzügyminiszter kijelentését Kocsis Máté nyomban cáfolta, kijelentve hogy a kormány nem változtat a kamattámogatott hiteleken és a bankadót sem emeli meg.

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán szerint jövőre akár 5 százalékra is csökkenhet az...

képcím

Súlyos baleset történt egy tiroli sípályán - A hét hírei...

képcím

Forbes: már az Eurostat is vizsgálja a magyar inflációs adatokat