Kocsis Máté: nem lesz újabb bankadó, Varga Mihály magánvéleménye az emelés

Startlap - Startlap
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője Esztergomban. Kocsis Máté a svéd NATO-csatlakozás ügyében is megszólalt.

Nem változnak a kamattámogatott hitelek és a bankadó sem – mondta Kocsis Máté, hozzátéve:

minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni.

Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.

A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

Kocsis Máté hangsúlyozta: az infláció csökkenő pályán van, a hitelminősítők szerint a magyar gazdaság alapjai stabilak, erősek, és a hitelezést fel kell gyorsítani. Mindezzel szembe menne az adóemelés, ezért nem látja reálisnak – tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt csütörtökön, hogy a kormány jövőre ragaszkodik 2,9%-os hiányhoz. “Akár a honvédelmi kiadásokat elhalaszthatják kiigazító lépésként, de jöhet egy újabb bankadó is” – mondta.

Magyarázatot várnak a svédektől

Kocsis Máté a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatót, ahol arról is beszélt:

– A kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban – közölte.

A politikus azt mondta: a két frakció megtekintette az említett filmet, amelyben “döbbenetes hazugságok” hangzanak el, és az egyik “legismertebb baloldali aktivista”, Gulyás Márton is szerepel benne, ugyanakkor elfelejtik a nézőket tájékoztatni arról, hogy a jelenlegi magyar kormánypártok politikai ellenfele szólal meg a műsorban.

Hozzátette: teljesen értetlenül állnak az előtt, hogy “a svédek hogyan gondolják azt, hogy a magyar parlament és a két frakció lelkesen fogja támogatni az ilyen akcióik után a svéd NATO-csatlakozást”. Magyarázatot várunk a svédektől az ügyben – jelentette ki.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Kedd éjjel leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet...

képcím

Varga Mihály: novemberben átlagosan 80 ezer forinttal többet...

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk