Az önkormányzatok vezetésével tömegesen irtja a lakosság a fecskéket: 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról

Ami még annal is súlyosabb gond, mint amilyennek önmagában hangzik, ugyanis ez az aranyos madár az egyik leghasznosabb biológiai fegyverünk a kártevő, illetve betegségeket terjesztő rovarok ellen.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-28 15:33

Fotó: iStock

2020 után már próbálkozni se fognak a fecskék Magyarországon azzal a bizonyos nyárcsinálással, ugyanis eltűnhetnek az országból – hívta fel a figyelmet a veszélyre Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője az M1 szerdai műsorában. A hazai helyzet sajátossága, hogy itthon nemcsak az olyan szokásos faktorok, mint az intenzív mezőgazdasági technikák, hanem a lakosság is hozzájárul a madarak irtásához. Akikre pedig nagy szükségünk lenne, mivel remek védelmet nyújtanak a rovarok ellen.

Minden fecske, amíg Magyarországon költ és neveli a fiókáit, minimum egy kilogramm rovart pusztít el

– magyarázta Orbán Zoltán, aki tovább árnyalta a képet azzal, hogy egy-két millió fecske hiánya esetén ez egy-két millió kilogramm rovart jelent. A szabadság madarai ugyanis többek között mezőgazdasági kártevő rovarokkal táplálkoznak, illetve szúnyogfajokkal, köztük azokkal is, akik akár halálos betegségeket is terjeszthetnek. A fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken – összegezte a fenyegetést a madarász.

És hogy mi csökkenti a fecskék állományát? Nos, egyrészt a nagyüzemi mezőgazdaság által átalakított, vagy elpusztított élőhelyek, illetve a növényvédő szerek használata, továbbá a klímaváltozás. Ezen kívül van még egy tényező, ami kedvezőtlenül befolyásolja a hazai fecskepopulációk életét: 

Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a lakosság is hozzájárul ehhez. (…) A figyelmeztetéseink és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén, elpusztul tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is, és ami szerintem a legrosszabb, hogy az elkövetés – főleg a tömeges elkövetés – hátterében szinte mindig önkormányzatok állnak.

A fecskefészkek pusztításának indoka azon megfontolás, miszerint a madarak ürüléke veszélyt jelent. Pedig – teszi hozzá a szakember – “a településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent”. Miközben egy igen egyszerű eszköz, az ún. fecskepelenka használatával is védekezhetnénk ezen kellemetlenség ellen: ez egy körülbelül kéttenyérnyi fém-, fa- vagy műanyag lap, amit a fészek alá kell elhelyezni.

Amennyiben a fecskék eltűnnek, a nemkívánatos rovarok ellen olyan mérgeket kell bevetni, ami minden rovart megölnek – a beporzókat is – és a vízbázison, táplálékhálózaton keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak. Orbán Zoltán szerint kiemelten fontos lenne felhívni a lakosság figyelmét a fecskék hasznosságára, valamint át kéne alakítani a szúnyogirtást is – a jelenleg csupán 4-6 százalékban alkalmazott biológiai technikákat kéne kizárólag bevetni a kellemetlen vérszívók ellen.

Amennyiben bárki fecskefészek károkozását észleli, okostelefonjával rögzítse azt, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának – kéri a természetvédő.

Címkék:

fecske kihalás

Mai nap hírei

Rejtélyes embertenyésztés a második világháború idején

she.life.hu5 órája

Hazai találmány a villamos energia gáz formában való tárolása

tisztajovo.hu5 órája

Az új ukrán gumihevederes traktor – Boris Bond Bg 748

gepmax.hu5 órája

A Fradi a 92. percig tartotta magát, Morata fejesével fordított a Juventus

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

szimpatika.hu14 órája

Mit utálnak a férfiak a nőkön?

eletforma.hu17 órája

Egy bíróság szerint Semjén Zsolt alkotmányellenes törvényt nyújthatott be

168ora.hu19 órája

Veszett kutyát találtak Romániában vészesen közel a magyar határhoz

agroinform.hu19 órája