Börtön vár arra, aki nem megfelelően bánik a madárfészkekkel

Nem árt tisztában lenni a szabályokkal, mielőtt valaki hozzányúl egy fecskefészekhez, ugyanis súlyos következményekkel járhat, ha kárt teszünk ezekben az állatokban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-22 17:05

A Magyarországon költő molnárfecske évszázadok óta a városok jellegzetes madara, még tudományos neve (Delichon urbicum) is jelzi élőhelyét. A faj egyedeinek pénzben kifejezett eszmei értéke 50 ezer forint. Egy fészekaljban általában 4 fecske él, tehát egy fészek elpusztítása negyedmillió forintnyi pénzbírságot jelenthet. Nemcsak leverni szokták ám a fészkeket, hanem más, kegyetlen praktikákkal is élnek a madarakat nehezen viselő emberek. Sokan egy szatyorral torlaszolják el a fészek kijáratát, halálra ítélve ezzel a benne lakó fiókákat.

Fotó: VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány

“A molnárfecske fészke egy kis röpnyílástól eltekintve teljesen zárt. Nem lehet tudni, hogy a fészekben nincsenek-e tojások vagy már kikelt, eleséget váró magatehetetlen fiókák. Ha az ilyen fészek alá szatyor kerül és a szülők nem mernek visszamenni, akkor azzal 4-5 kisfecskét ítéltek lassú kínhalálra” – magyarázta a helyzetet a feol.hu-nak Kovács Gergely, a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány képviselője.

Ez pedig már állatkínzásnak minősül, amiért a hatályos törvények szerint börtön jár. “A Büntető törvénykönyv alapján két év szabadságvesztéssel büntethető az a gerinces állattal szembeni bánásmód, amely annak pusztulását okozza” – fejtette ki a szabályokat a természetvédelni szakember.

Sajnálatos módon a magyar fecskepopuláció jó ideje csökkenő tendenciát mutat, évente 5-7 százalékkal esik az egyedszám, írja a Blikk.

A helyi kormányablaknál tehet bejelentést az, aki törvénytelen madárpusztítást tapasztal, vagy veszélyeztetett fecskefészkekről vagy-telepekről szerez tudomást. 

Címlapkép: Wikipédia/ Andrew Butko

Címkék:

fecske

Mai nap hírei

„Széttárt lábakkal várták, hogy teherbe ejtsék őket” – Szentesi Éva a lengyelországi abortusztiltásról

wmn.hu2 órája

Nem egyszeri segély volt az 50 forint, amit a nyugdíjas nő kapott – reagált a Magyar Államkincstár

szeretlekmagyarorszag.hu4 órája

Ritka halfaj akadt horogra – volt nagy öröm

agroinform.hu5 órája

Még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a gumiszervizek a téli átszerelési időszakban

autopro.hu9 órája

Kinyitotta a 100 milliót érő dobozt és rájött, hogy átvágták

napmintnap.com12 órája

Fekete-Győr nem hagyja annyiban, hogy Koncz szabályt sértett a kampányban

ezalenyeg.hu14 órája

Ettől tátva marad a szád: Az 54 éves Halle Berry megmutatta magát smink nélkül

joy.hu16 órája

Szoboszlai a BL történetének legeredményesebb magyar futballistája lett 

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája