Láttál már holdfényben vad fekete párducot? Biztos nem, mert 100 év után most fotózták először

Startlap - Startlap
Elfogult véleményünk szerint a bálnák mellett ők a világ legfenségesebb állatai, amit igen szemléletesen támaszt alá a kutatók által készített kivételes fénykép.

A fekete macska szerencsétlenséget hoz – tartja a mondás – de amikor Nick Pilford hallott egy Kenyában kószáló egyedről, tudta, hogy valami különleges dolog nyomára akadt. A National Geographic beszámolója szerint a helyi biológus és csapata 2018 elején helyezett ki kameracsapdákat a Loisaba Conservancy természetvédelmi területen, majd nem sokkal később sikerült felvételt készíteniük az extrém ritka fekete színű leopárdról. A fiatal nőstényt a kamerák egy nagyobb, hagyományos színű leopárd társaságában kapták lencsevégre, aki feltételezésük szerint a fekete egyed anyja lehet. 

Ennek kapcsán érdemes rendet tenni a fejekben: a fekete párduc nem egy állatfaj, hanem egy gyűjtőnév a nagymacskák néhány fajának – főleg a leopárdok és jaguárok – fekete színű példányaira. A rendhagyó szín oka genetikus, és melanizmusnak hívják: ilyenkor az állatok bőrében, illetve szőrében több pigment termelődik. A fekete párducok egyébként nem alkotnak külön populációt, amit a mostani eset is alátámaszt, hiszen egy normális színű fajtársa mellett kapták le a melanisztikus leopárdot – jegyezte meg Pilfold.

A leopárdok 11 százaléka melanisztikus, amelyek döntő része Délkelet-Ázsiában található: itt a sötét szín az erdőben előnyt jelent a ragadozónak. A kenyai példányoknak nem sok adaptív előnye származik a fekete szín révén, de éjjeli vadászok lévén egy kis sötét tónus nem árt nekik. Az elmúlt évtizedekben többen is beszámoltak a Kenya területén felbukkanó fekete párducokról, de tudományos bizonyítékot mindezidáig senki sem tudott felmutatni a létükről. Utoljára 1909-ben, Etiópiában készült fénykép vadon élő egyedről.

Pilfold elmondásai szerint a környéken nagyjából mindenkinek van olyan története, ami arról szól, hogy láttak egy fekete párducot. Ez az állat mítikus magasságokba jutott a helyiek szemében, olyannyira, hogy még az öreg kenyaiak se lőtték ki őket annak idején, amikor még legális volt a nagymacskák vadászata.

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó: 14 magyart menekítettek ki Szudánból

képcím

Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának

képcím

Ha szereted a disznóhúst, most vásárolj be belőle: durva...