Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának

Startlap - Startlap
Oroszország annektálhat két ukrán régiót; olajembargó: Magyarország és Szlovákia felmentést kaphat; Ferenc pápa: Orbán a háború végéről beszélt. Az ukrán-orosz válság hírei.

Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan bejelentheti a háborút és hadiállapotot hirdethet, hogy teljes mozgósítást rendelhessen el. Minderre hamarosan sor kerülhet, vélhetően május 9-én, a győzelem napi ünnepségeken jelentheti be a nyugati hírszerzői jelentések szerint. Részletek.

Az ukránok szerint Putyin előre szólt Magyarországnak a háborúról, a külügy szerint ez hazugság

Magyarországot előzetesen figyelmeztette Oroszország az Ukrajna elleni támadásra – közölte Olekszij Danilov, az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára az Interfax beszámolója szerint, amit a telex.hu szúrt ki. Az interjúra Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált ebben a cikkben.

Magyarország és Szlovákia felmentést kaphat

Az Európai Bizottság kivételt tehet Magyarországgal és Szlovákiával az orosz olajembargó ügyében, mert a két ország túlságosan függ az orosz kőolajtól. Bővebben.

Donyeck és Luganszk Oroszország része lehet

Sputnik / Sputnik via AFP

Oroszország Donyeck és Luganszk régió annektálását tervezi az amerikaiak értesülései szerint. Május közepén ezért népszavazást terveznek a térségben Oroszországhoz való csatlakozásról. Aztán jöhet egy harmadik ukrán terület is.  Részletek.

Több mint 24 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Az ukrán haderő publikálta a háború óta elszenvedett orosz veszteségeket a Facebook-oldalán. Becsléseik szerint 24.200 orosz katona vesztette életét a több mint két hónapja dúló háborúban, csak az előző nap 400 ellenséges katonát öltek meg. Fontos megjegyezni, hogy ezek más forrásból nincsenek megerősítve, a nyugati források 15 ezerre becsülték az orosz veszteségeket. (24.hu)

Új forrást találtak az orosz gáz helyettesítésére

A már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint, amelynek néhány részletét ez a cikk ismerteti.

Ferenc pápa: Orbán a háború végéről beszélt

Ferenc pápa a béke érdekében kész találkozni Vlagyimir Putyinnal Moszkvában – erről beszélt a katolikus egyházfő a Corriere della Sera újságnak. Azt is elmondta a lapnak, hogy amikor április végén találkozott Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük a háború befejezésére. Konkrét dátumot is említett, ide kattints.

1,1 millió ember áttelepítését ismerték el az oroszok

Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Közel 1,1 millió embert költöztettek, az oroszok szóhasználatával evakuáltak Ukrajnából orosz területekre a háború kezdete óta. Ebből 200 ezer gyerek – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az ukránok szerint az oroszok erőszakkal hurcolják Oroszországba az ukrán állampolgárokat. (24.hu)

Felrobbant egy robbanószergyár Oroszországban

Újabb orosz üzemben történt robbanás: ezúttal egy rakétákhoz, tankokhoz, tüzérségi egységekhez robbanószereket előállító gyárban történt egy hatalmas detonáció – írta a Moscow Times. A robbanásban az épület teljesen megsemmisült a szemtanúk szerint. Maga a gyár, Ukrajnától igen távol esik, Perm régióban, Moszkvától ezer kilométernyire keleten található, vagyis nehezen elképzelhető, hogy az ukránok rakétázták volna le. (24.hu)

A német kancellárt bántja, hogy nem mehetett az elnök Kijevbe

A német kancellár továbbra is nehezményezi, hogy hazája államfőjét nem hívják meg Kijevbe, és ezért egyelőre nem tervezi, hogy felkeresi az orosz támadás ellen német támogatással is védekező Ukrajna fővárosát. Az elnök látogatását azért utasították el az ukránok, mert korábban oroszbarát politikát folytatott. A témáról ebben a cikkben írnak bővebben.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ukrajna megszavazta a sorkatonák leszerelését

képcím

Németországban legalizálták a marihuánát

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...