Kihalást hozott a félezer év utáni esőzés

Startlap - Startlap
Az eset nem a távoli múltba vész, hanem éppen most történik, természetesen a globális felmelegedés miatt.

A Chile és Peru területén található Atacama a Föld egyik legszárazabb és egyben legidősebb sivatagja, közel 3 millió éves. Legszárazabb magjában van olyan rész, ami 500 éve teljesen csapadékmentes. Talaja ezért a Marséhoz hasonlít, gyakran teszteli itt a NASA a Mars-szondák műszereit – hívja fel a figyelmet a hvg.hu cikke.

A legszárazabb részeken is van élet, ezeket mikrobiális élőlények lakják. Az időjáráshoz való alkalmazkodásuk miatt nem tolerálták az elmúlt három év előre nem kiszámítható esőzéseit, a víz ozmotikus sokkal majd halállal járt számukra – állapították meg chilei kutatók.

Természetesen a globális felmelegedés áll a háttérben

Az esőzések oka egyébként a globális felmelegedés, mely megváltoztatta a Csendes-óceán felett az éghajlatot – emlékeztet az írás. A kutatók szerint a kihalási arány eléri a 85 százalékot, elpusztult minden eukarióta és archaea, a csapadék hatására létrejött lagúnákban csupán elenyésző számú baktérium maradt életben.

Ezek az adatok segíthetik a kutatókat abban, hogy a Mars viszonylatában tanulmányozzák az ozmotikus sokk hatását, különösen, mivel valószínűsíthető, hogy a vörös bolygó extrém körülményei között is élnek ilyesfajta mikroorganizmusok.

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt...

képcím

Orbán Viktor egy nyolcéves kislány kérésére mesélt igazgatói...

képcím

Péntekre már megérkezhet a nyugdíjasok postaládájába egy...