Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt sikerült szereznie Moszkvától

Startlap - Startlap
Menczer Tamás külügyi államtitkár jelentette be, hogy az Ukrajna lerohanása közben Moszkvában vendégeskedő Szijjártónak köszönhetően augusztus végéig napi plusz 2,6 millió köbméter földgáz érkezik. De ez sok mindenre nem elég. Esti hírösszefoglaló.

Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt sikerült szereznie Moszkvától

A Külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország péntek óta több gázt ad el Magyarországnak. Ahogy arról a külügyi államtitkár Menczer Tamás is megemlékezett, hogy Szijjártó Péter egyenesen Moszkváig ment földgázért. De úgy tűnik, egyelőre így sem sikerült sokat haladnia. Részletek.

Vasárnap délelőtt egyetlen kúton sem lehetett kapni normál benzint a Moszkva tér környékén

A 444.hu személyes beszámolója szerint a II. kerületi régióban 3-ból két töltőállomás zárva volt, még a kifejezetten nagy forgalmú Széna téren álló Shell-kút is. Végül kizárólag 700 forintos literáron sikerült üzemanyagot találni. Bővebben.

Már plakátokon toboroz Oroszországban a rejtélyes Wagner-csoport, Putyin árnyékhadserege

Sasha Mordovets/Getty Images

‘A W-zenekar rád vár’ – olvasható a három katonát ábrázoló reklámplakáton, amiben az igazán érdekes az, hogy a W által jelölt Wagner-csoport hivatalosan sosem létezett. Soha senki nem ismerte el, hogy a szervezetnek köze volna Oroszországhoz, tagjai mégis rendszeresen világszerte felbukkantak a katonai konfliktusokban, ott, ahol ez az oroszok érdeke volt. A Hitler kedvenc zeneszerzője után elnevezett magán katonai alakulat nyomában általában hamar érkeznek a hírek a háborús bűnökről is. Az, hogy a Wagner-csoport már nyilvánosan is toborozhat, két fontos dolgot jelenthet. Bővebben.

Nincs ok aggódni a tűzifarendelet miatt – állítja az erdőmérnök 

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő, a Forest 7 Erdőmérnöki Kft. ügyvezetője szerint Magyarország bőven rendelkezik fatartalékkal, ezenkívül nagyon sok a túltartott erdőnk, nincs viszont munkaerő, aki kitermelhetné a kivágásra ítélt fákat. Vagyis az erdőmérnök álláspontja szerint nem a fahiány, hanem az emberhiány a gond. Bővebben.

Az Alföld elsivatagosodása megkezdődött, ez nem a távoli jövő

Ez az elsivatagosodás – mondjuk úgy – első fokozata, ami teljesen reális valóság, a tünetei már kézzel foghatók

– mondja Dr. Lukács Balázs Andrást, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa. A kisebb víztestek eltűnése, amelyről sok szó volt már a sajtóban is, csak egyike az emlegetett tüneteknek. A növényzet alapos átalakulása indult meg, például a Kiskunságban terjedő kaktuszokkal. Ugyan az idei év valóban rendhagyó, az igazi gond a lassú kiszáradás. Ezt már rég nem csak a tudósok, de az Európai Unió is felismerte, több mint 20 éve született meg a rendelet, amely Magyarországot is kötelezné a megfelelő intézkedésekre – feltéve, ha törődne vele a kormány. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Jakab szerint a Jobbik “a Fidesz csicskapártja lett”, a párt kéri vissza mandátumát

A Jobbik volt elnöke a Nép Pártján nevű Facebook-oldalán sorolja a településeket, ahol pártszervezetek oszlottak fel. Ezért – szerinte – a Jobbik vezetése a felelős, akik “semmibe nézik” azokat, akik kritikákat fogalmaznak meg velük szemben. Jakab Péter írása itt olvasható.

Mindeközben a Jobbik hétvégi választmányi ülésén egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy felszólítják Jakab Pétert a listahelyért járó mandátumának azonnali hatállyal történő visszaszolgáltatására a “közösségnek, amely egykoron benne látta a reményt”. Részletek.

Honvédségi repülők és helikopterek lepik el Budapestet hétfőn

MTI/Mészáros János

A Magyar Honvédség légtérberepülésére kerül sor augusztus 15-én, amely a tervek szerint másfél órán át tart, és fokozott hanghatással jár majd. A gyakorlat okáról és annak pontos idejéről erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

A fürdők sem bírják az energiaárakat: Martfűn korlátozzák a szolgáltatásokat

A Martfű Termál Spa igazgatója egy sor megszorítást, a szolgáltatások egy részének felfüggesztését, illetve azok időbeli korlátozását jelentette be annak érdekében, hogy díjaik ne váljanak széles körben megfizethetetlenné. További információkért katt ide.

Jövő héten visszatér a kánikula

Hétfőtől megindul a melegedés, amely a hét második felében éri el tetőfokát, majd újabb hidegfront érkezik. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Illyés Tibor)

Ez is érdekelhet

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...

képcím

Putyin nyert és már az ukrajnai békekötésről gondolkodik