Filmajánló: A múmia - amikor Brendan Fraser majdnem meghalt

A trilógia első része 1999-ben készült, de nem lehet megunni.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-16 09:24

Brendan Fraser még februárban mondta el a GQ magazinnak egy interjújában, hogy 15 évvel ezelőtt meghívták egy rendezvényre, ahol szexuálisan inzultálták. Az eset után már nem keresték meg őt újabb szerepekkel és a nyilvánosságot is kerülni kezdte.

Habár a színészt jó ideje nem látni mozivásznon, az 1999-ben készült ‘A múmia’ című kultfilmben még hősiesen áll helyt az egyiptomi pap átkával szemben a kalandokat kereső idegenlégiós Rick O’Connell szerepében. Sokan azt hihetik, hogy a Stephen Sommers által rendezett film egy egészen friss ötletből született meg, az igazság az, hogy már 1932-ben bemutatták az első változatát, Boris Karloff főszereplésével.

A forgatás 1998. május 4-én kezdődött Marokkóban és 17 hétig tartott. A stáb az instabil politikai helyzet miatt nem tudott Egyiptomban dolgozni. Hogy elkerüljék a kiszáradást a sivatagi hőségben, a stábtagoknak kétóránként egy különleges italt kellett inniuk. Forgatás közben meg kellett küzdeniük homokviharokkal, kígyókkal, skorpiókkal és pókokkal, több stábtagot helikopterrel kellett kórházba szállítani skorpiócsípés és kígyómarás miatt, Brendan Fraser pedig majdnem meghalt abban a jelenetben, ahol Rick O’Connellt felakasztják. Rachel Weisz így emlékezett vissza erre: „Leállt a légzése, újra kellett éleszteni”.

A film Egyiptomban kezdődik, ahol Imhotep, a fáraó főpapja és Anck-su-namun, a fáraó leendő felesége szerelmük védelmében megölik a fáraót. Anck-su-namun, hogy elkerülje a büntetését, végez magával, Imhotep pedig megesküszik, hogy feltámasztja. Elrabolja a nő mumifikált holttestét, és Hamunaptrába viszi, hogy a Holtak Könyve segítségével teljesítse ígéretét, ám a szertartást félbeszakítják és Imhotepnek a legkegyetlenebb büntetést kell elszenvednie: élve egy szarkofágba temetik, melybe húsevő szkarabeuszbogarakat öntenek. A szarkofágot pecséttel lezárva Anubisz szobrának talapzatába temetik.

Háromezer évvel később egy csata során a két ifjú légiós, Rick O’Connell és Beni Gabor rátalál a város rejtett romjaira. Akaratukon kívül kiszabadítják Imhothep szellemét, amely egy elátkozott egyiptomi papban kel új életre. Igyekeznek megszabadulni az átoktól, mely a 3000 éves szellem feltámadásával őket és az egész emberiséget fenyegeti…

A múmia  – 2018.05.16-án 21:00 órától a Viasat3-on

amerikai kalandfilm, 1999., hossz: 119 perc

Főszereplők: Brendan Fraser, Rachel Weisz, Arnold Vosloo, Kevin J. O’Connor

Címkék:

filmajánló

Mai nap hírei

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu4 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu4 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu5 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu5 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu7 órája

Harmadszorra küzd meg a rákkal a Grease csillaga: elárulta, hogy van most

joy.hu7 órája

Vizsgálat indult a Pfizer vakcinája ellen, de aggodalomra nincs ok

metropol.hu17 órája

„A magyarországi németeket nem kitelepítették, hanem elűzték”

demokrata.hu18 órája