Milyen lázmérőt válasszunk?

bubba 2018. november 25. Egészség
A testhőmérséklet mérésére ma már nagyon sok módszer létezik.

A magyar háztartások többségében még megmaradtak a régi, higanyos lázmérők. Viszont ezeket ma már nem lehet kapni, mivel a bennük található higany veszélyes, ha a lázmérő eltörik. Helyette ott vannak az ugyanúgy használható digitális eszközök. A modernebb megoldások közé tartoznak az infrás homlok- és a fülhőmérők.

Digitális vs. hagyományos lázmérő?

A legegyszerűbben és legolcsóbban digitális lázmérőt tudunk venni, amelyek a gyógyszertárak mellett drogériákban is kaphatók, akár már ezer forint alatti áron.

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség viszont 2016-ban tesztelte a leggyakrabban kapható digitális lázmérőket és arra jutottak, hogy a legtöbb eszköz korántsem megbízható. Jelentős eltérések voltak a lázmérők eredményei között ugyanannál a betegnél, ráadásul még ugyanazt az eszközt használva is, többszöri mérésre más-más hőmérsékletet kaptak.

A kutatás a legpontosabbnak végül egy olyan lázmérőt talált, amely a régi, higanyos verzióhoz hasonlóan hőtágulással mér. A galliumos lázmérő, amelyet használat után szintén le kell rázni, többszöri mérésre is nagyon hasonló eredményt produkált, viszont kevésbé praktikus, hosszabb ideig tart vele a mérés. Az ilyen hőmérők egyébként nem jelentenek sokkal nagyobb kiadást, mint a digitálisak.

 

 

 

Fotó: Thinkstock

 

 

 

Hogyan mérjünk helyesen lázat?

A hibás eredmény persze nem mindig a lázmérő hibája, hiszen sokan nem tudják, hogy kell helyesen lázat mérni. Bármilyen eszközt is használunk, ne mozogjunk közben, hiszen nyugodt helyzetben lesz a legpontosabb az eredmény.

Felnőtteknél általában hónaljban vagy a szájban, kisgyermekeknél a végbélben szokás lázat mérni, de vannak már modernebb, fülben és homlokon használható eszközök is. Azon nem kell meglepődni, ha különböző helyeken mérve más-más eredményeket kapunk, hiszen az is mérés helyétől függ, hogy mit nevezünk normális testhőmérsékletnek. Ezekről az értékekről például itt lehet tájékozódni.

A testhőmérsékletnél meg kell különböztetni a belső és a felületi hőmérsékletet is. A belső hőmérsékletet hagyományos vagy digitális lázmérővel mérhetjük, a szájüregben, a nyelvünk alá helyezve, vagy a végbélben. Végbélben mérve viszont jelentősen magasabb testhőt kapunk, ezért nem feltétlenül kell megijedni, ha gyerekünknél magasnak tűnő értéket látunk a lázmérőn.

Sokan hónaljban szeretnek lázat mérni, ilyenkor viszont a felületi hőmérsékletet mérjük, ami jóval alacsonyabb lesz, mint a belső hőmérsékleti érték. A lázmérőt ilyenkor a szárazra törölt hónaljban, hosszan, szorosan nyomva kell tartani, hogy ne legyen nagyon pontatlan az eredmény.

A legmodernebb és legdrágább megoldások

Sok orvos ajánlja az infratechnológián alapuló hőmérőket, amelyek viszont jóval drágábbak, mint a hőtágulásos vagy a digitális eszközök. Körülbelül ötezer forintról indul az áruk, de több tízezer forintért is lehet kapni ilyen eszközöket.

A fülhőmérőkkel egyszerűen, gyorsan – és ami még fontosabb – nagyon pontosan mérhetünk lázat.

Hasonló technológiát használ a homlokhőmérő, viszont minden eddigi módszerrel szemben előnye a higiénikussága. Ezeket ugyanis nem kell sehová sem bedugni, hanem elég csak a homlok vagy a halánték közelébe tartani. Ez a módszer tehát nagyon praktikus, de a fülhőmérővel ennél pontosabb eredményre számíthatunk. Fülbetegségek esetén viszont értelemszerűen a homlokhőmérőt vagy más típusú lázmérőket kell használni.

Fontos, hogy ha szeretnénk valóban jól mérni a testhőmérsékletünk változásait, akkor érdemes mindig ugyanazon a helyen és ugyanazt az eszközt használni.

Keresés az oldalon