A legjobb monitorok 2021-ben

Balázs
A monitor mindenképpen jobb választás a tévével szemben abban az esetben, ha nincs kábeltévé előfizetésünk és a 21. század embereként inkább online folytatunk mindenféle médiafogyasztós tevékenységet. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a monitorok lényegesen olcsóbbak.

(Frissítve!) Az is igaz azonban, hogy nem feltétlenül van értelme ezt az egészet felhúzni egy monitorok vs. tévék meccsre, hiszen a két termék tök másra való, ám ha nem ragaszkodunk a tévézés életérzéséhez, viszont filmeket/sorozatokat nézni viszont szeretünk, akkor tökéletesen ki lehet váltani az előbbivel az utóbbit.

Így válasszuk ki a megfelelő monitort

Persze itt is tanácsos figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt rávetődnénk egy random webshopra és megrendelnénk az első kezünk ügyébe eső monitort.

Érdemes tehát mindenek előtt feltennünk a kérdést, hogy tulajdonképpen minek is kell nekünk egy monitor, mire akarjuk használni?

Ha mezei felhasználók vagyunk, akiknek túl komoly igényeik nincsenek, mert jobbára irodai jellegű munkát végeznénk rajta, esetleg esténként megnéznénk egy bármilyen filmet és talán játszogatnánk is rajta valamicskét, de nem vagyunk fanatikusan rágyógyulva egyik szórakoztató opcióra sem, akkor tulajdonképpen csak a méretén kell elgondolkodni, illetve azon, hogy akarunk-e HD-ban filmeket nézni.

Trükkösebb a dolog akkor, ha a frissebb játékokkal is szeretünk időt tölteni, mivel itt már azért fontosabb szerepeket kapnak az olyan dolgok, mint a felbontás, a másodpercenkénti képfrissítés, illetve a panel típusa. Talán ezek közül a panel az, ami nem magától értetődő, a monitorokba háromféle panelt építhetnek, és ezek felelnek azért, hogy mennyire élénk színekkel operál a készülék, illetve ezek felelnek a betekintési szög (milyen minőségben látható a kép, ha nem direkt szemből, hanem oldalról, alulról, vagy felülről nézzük) méretéért is. Ezek a TN (ez van az alapmonitorokban, játékhoz megfelelő, de a tompább színvilága, illetve az alacsony betekintési szöge alkalmatlanná teszi a grafikai munkákra és filmet nézni rajta se túl nagy élmény), a VA (mindenből a középkategória) és az IPS (minden csúcs, de cserébe nagyon drága).

Fontos még tudni, hogy a játékok, illetve a képes-videós munkavégzés esetében egyáltalán nem a monitor lesz a döntő tényező, hanem a számítógép és azon belül is a videokártya

Magyarán hiába veszünk meg egy drágább 4k-s monitort, ha a videokártyánk a FullHD-nál is már az életéért küzd. 

A legjobb tanács, amit ilyenkor adni lehet, hogy pontosan ismernünk kell a számítógépünk paramétereit és képességeit, mielőtt monitort akarnánk vásárolni, különben, hogy egy ideillő bibliai fordulattal éljünk, „lészen sírás és fogaknak csikorgatása.”

Milyen monitort vegyek 2021-ben? Mutatunk néhány  megoldást. 

Az alapjáraton mindenes

Dell P2720DC Monitor

Típus: LED, Panel: IPS, Ívelt: Nem; Átmérő: 68 cm; Felbontás: 2560 x 1440; Képfrissítés: 60 Hz; Betekintési szög: 178 °; Ára: Kb. 135 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert szinte mindenre remekül használhatjuk olyan jó közepes nívón, emellett tökéletesen hozza a Dell minőséget és az azzal járó garanciát.

Előbbi azt is jelenti, hogy bőven meghaladja a mezei laikusok igényeit.

Kiváló képminőséggel bír és akár egy laptophoz is remekül csatlakozik.

Hátrányok

Nem rendelkezik beépített hangfalakkal és mint úgy általában az ezermester jellegű konstrukciók, úgy ez sem tűnik ki semmilyen fronton, ellenben mindenből hozza a kötelező fölötti szintet.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek szükségük van egy szép képi világgal rendelkező otthoni vagy irodai monitorra.

A legjobb olcsó monitor

Samsung S24F354FHU Monitor

Típus: LED, Panel: PLS, Ívelt: Nem, Átmérő: 60 cm; Felbontás: 1920 x 1080; Képfrissítés: 60 Hz; Betekintési szög: 178 °; Ára: Kb. 44 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert meglehetősen jó áron jutunk így egy viszonylag nagy monitorhoz. Az otthonról dolgozók legjobb barátja lehet ez a készülék és közben nem is néz ki rosszul,

ráadásul a maga kategóriájában abszolút hozza azt a minőséget, amit egy Samsung terméktől elvárna az ember.

Hátrányok

A magassága sajnos nem állítható és a talpa sem az örökkévalóságnak készült.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek szükségük van egy elsősorban munkavégzéshez használható monitorra.

A legjobb 4k-s monitor

Dell UltraSharp U2720Q Monitor

Típus: LED, Panel: IPS, Ívelt: Nem; Átmérő: 68 cm; Felbontás: 3840 x 2160; Képfrissítés: 60 Hz; Betekintési szög: 178 °; Ára: 239 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert természetes és nem felskálázott 4k felbontással rendelkezik, remek színei vannak és egy nem kezdő gamer számára is jó választás lehet.

További pozitívuma, hogy ezt már úgy állítgatjuk, csavargatjuk, ahogy csak akarjuk, szinte minden irányba mozgatható.

Hátrányok

A kijelzője lehetne világosabb és hát nem is túl olcsó darabról van szó.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének egy menő 4k-s monitort, akár játékra, akár filmnézéshez.

A legszélesebb

LG 34WK95U-W Monitor

Típus: LED, Panel: IPS, Ívelt: Nem; Átmérő: 86 cm; Felbontás: 5120 x 2160; Képfrissítés: 60 Hz; Betekintési szög: 178 °; Ára: 394 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ez a készülék lehet a videós, képes tartalomkészítők álma. Széles mint a fene, a színei tűpontosak, nagy pixelsűrűségű és a kialakítása is olyan, hogy kényelmes vele dolgozni.

Ha pedig belefáradtunk a nagy munkába, kikapcsolódni is épp olyan remekül lehet vele, használjuk akár játékhoz, vagy Netflixezéshez. 

Hátrányok

Azoknak, akik videós, képes, rajzos tartalomgyártásban utaznak és van olyan erőművük otthon, amivel ki tudják használni ezt a monitort.

Kiknek ajánljuk?

Kemény gamereknek és e-sportolóknak.

A nagydarab

AOC CQ32G1 Monitor

Típus: LED, Panel: VA, Ívelt: Igen; Átmérő: 80 cm; Felbontás: 2560 x 1440; Képfrissítés: 144 Hz; Betekintési szög: 178 °; Ára: Kb. 119 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A kb. 80 centis átmérő, a VA panel, a WQHD felbontás (2560 x 1440), a 144 HZ, mind azt mutatják, hogy újfent egy játékra és komolyabb grafikai munkákra használható monitorral van dolgunk.

Ezt igazolja az ívelt képernyő is, melyet kifejezetten a játékélmény fokozása és a szemfáradás kiküszöbölése végett alkottak meg.

Hátrányok

A VA panelek hajlamosak szellemképeket generálni, ezt ugyan különböző népi praktikákkal lehet orvosolni, de a dolog vége szinte mindig a fényerő rovására kötött kompromisszum lesz. További kellemetlenség, hogy az állványa fix, így a monitor magassága sem állítható.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnek kettesben, hármasban játszani, illetve filmeket nézni.