Ezért nem mindegy a banán színe: megvan, melyik a legjobb az egészségünknek
A banán tápanyagtartalma jelentősen változik az érés előrehaladtával, ezért nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk. Egyesek a zöld, kemény állagú banánt kedvelik, míg mások az érettebb, barna pöttyös, édesebb változatot részesítik előnyben. A friss és az érett banánok más-más egészségügyi előnyöket kínálnak, így attól függően érdemes választani, hogy épp mire van szüksége a szervezetnek, javasolják a szakértők.
Így válassz banánt a boltban
A zöld, még éretlen banán különösen gazdag keményítőben és káliumban. Ez a keményítő lassan bomlik le a bélrendszerben, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít, és nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést –
emiatt a zöld banán ideális étel cukorbetegek számára.
Emellett segíti az emésztést is, mert magas rosttartalma táplálja a bélbaktériumokat, ezzel támogatva az egészséges bélflórát.

A félig érett, sárga banán több magnéziumot tartalmaz, ami különösen fontos az izom- és idegműködéshez, valamint segít megelőzni az izomgörcsöket. Ezen a szinten a banán fehérjetartalma is magasabb, habár továbbra sem tekinthető jelentős fehérjeforrásnak. A sárguló banán lassan elkezd átalakulni gyors energiát adó gyümölccsé, így edzések előtt vagy után is hasznos táplálék lehet.
A teljesen érett, barna foltos banán a legédesebb és legkönnyebben emészthető.
Magas gyümölcscukor-tartalma gyors energiát biztosít, ami rövid, intenzív sporttevékenységekhez vagy az edzés utáni regenerációhoz lehet hasznos. Ugyanakkor a gyors vércukorszint-emelkedés miatt cukorbetegeknek nem ajánlott. Az ilyen banán már kevés keményítőt tartalmaz, így az emésztőrendszert sem terheli meg.
Az érési folyamatban sok tényező játszik szerepet: ha almával együtt tároljuk a banánt, az gyorsítja az érését az általa kibocsátott etiléngáz révén. A banán állaga is megváltozik, puhább lesz. Mielőtt azonban elfogyasztjuk, érdemes átgondolni, milyen tápanyagokat szeretnénk pótolni.
(Via)
