Nagyszerű látnivalók Kőszegen és környékén

Balázs
Nyugat-Magyarország és közvetlen szomszédsága bővelkedik mindenféle jóban, amiről egy rendesebb turista álmodik.

Van vár, ha kellőképp nagy karikában nézzük a dolgot és az országhatárok átlépéséhez is van kedvünk, akkor várak, kastély, kilátó, lehet nagyokat túrázni, lábbal, vagy akár bicajjal is, szóval tényleg minden adott ahhoz, hogy akár egy erősebb hosszú hétvégét is eltölthessünk a környéken. Érdemes Kőszeget megtennünk főhadiszállásnak, hiszen onnan remekül bejárható a környék.

 

Kőszeg

Nyilván a település idegenforgalmi szempontból legfontosabb része a vár, amihez a közismert 1532-es ostrom története is fűződik, amikor Jurisics Miklós (vagy Nikola Jurišić, hiszen egy dalmáciai születésű horvát nemesről beszélünk) várkapitány 700 katonája élén megvédte az erősséget az ostromló Ibrahim nagyvezír több tízezres török seregével szemben. Ezt követően a Rákóczi-szabadságharc végéig játszott viszonylag fontos szerepet a környéken a vár, bár katonaság azért állomásozott benne, még 1932-ben is határőrlaktanya volt.

A felújítását 2011 és 13 között végezték el és több állandó kiállítást is megtekinthetünk benne, többek között a híres ostrom történetét áttekintő bemutatót csak úgy, mint a középkori nemesi étkezési szokásokat taglaló tárlatot.

De természetesen a korabeli páncélokkal és fegyverekkel is megismerkedhetünk, ha ahhoz volna kedvünk. Felmehetünk a vár nyugati tornyába is, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a történelmi belvárosra és a települést övező hegyekre is.

A várnak is otthont adó, merő véletlenségből Jurisics Miklósról elnevezett téren áll Magyarország legrégebbi, ma is városházaként működő épülete, ezt a 14. században építették erre a célra. Ugyanitt található a város legöregebb épülete is, a 13. században emelt Szent Jakab-templom.

Érdemes felkeresni az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot is, ami a város egykori, 18. században működő gyógyszertárának állít emléket, korabeli berendezéssel.

 

 

 

Amennyiben már unnánk a történelmet, akkor meglátogathatjuk a Chernel-kert Arborétumot, ahol elgyönyörködhetünk a kínai aranyfenyőkben, ezt a fafajtát egyébként előszeretettel nevelik bonsainak is, legalábbis azok, akiknek van ilyen beltéri hobbikertész ingerenciájuk. Ha pedig ennél is jobban vonzana minket a természet, akkor irány a Kőszegi-hegység, felsétálhatunk az Írott-kőhöz és az ott található kilátóhoz, ahonnan remekül beláthatjuk a környéket. Bár, ha a kényelmes megközelítés is szempont, akkor érdemes vele inkább Ausztria felől próbálkozni, amit remekül összeköthetünk egy rohonci (ezt a sógorok Rechnitznek hívják) látogatással is akár.

Burgenland

Ez azért sem elvetendő gondolat, mert itt az ugyan Kőszeghez lényegesen kevesebb látnivaló ellenére nagyon kellemesen el lehet tölteni egy napot, akár a városka számos kegyhelyét felkeresve, de akár a rohonci óvár (Ödes Schloss) romjait meglátogatva.

Ez a vár a 17. század elején lépett az eljelentéktelenedés útjára, viszont egész későn, a 19. század második felében döntöttek a lerombolásáról, méghozzá nem is a katonai hatóságok, hanem Vas vármegye vezetősége, akik szerint ekkoriban az omladozó vár falai a környékbeli zsiványok búvóhelyéül szolgáltak.

Van itt továbbá egy mesterségesen kialakított, strandolásra is kiváló tó, amit a derék osztrákok a 60-as években hoztak létre úgy, hogy a Rohonci-patak vizével feltöltötték a Faludi-völgyet, elsősorban a helyiek és az idelátogató kőszegiek körében népszerű ez a pihenőhely. További menőség, hogy a környék a közös, osztrák-magyar Írottkő Natúrparkhoz tartozik és a környező települések között elég jól kiépített bicikliút is van, így akár bringával is bejárhatjuk a tájat.

Ha pedig már átruccantunk Ausztriába és még nincs elegünk a várakból, akkor most jön a legjobb, hiszen Lékán (vagyis a mai osztrák nevén Lockenhausban) egy igazi, hamisítatlan középkori lovagvár áll, amit mindenképp nézzünk meg, ha a környéken járunk. Ez nem csak azért különleges, mert ilyen típusú várakat nem nagyon találunk már Magyarországon, hanem azért is, mert a szokásos páncélok, kardok, törilecke háromszögön kívülre is mer tekinteni és egész frankó kis rendezvényközpontként működik, ahol ugyanolyan eséllyel tudunk beleszaladni egy koncertbe, mint például az erőd állandó tárlatai között helyet kapó denevérkiállításba.

Újra Magyarországon

Persze nem kell feltétlenül Ausztriába mennünk, ha további Kőszeg környéki látnivalókat, vagy kikapcsolódási lehetőségeket keresnénk. Ott van rögtön a szomszédban a gyógyvízéről híres Bükfürdő, egy gyors városnézés erejére beugorhatunk Szombathelyre (itt a kámoni arborétumot és a vasi skanzent mindenképp nézzük meg), vagy akár az ország legismertebb román kori templomát is megcsodálhatjuk Jákon.

De ha rajta vagyunk a templom életérzésen, akkor ne csak Jákra, hanem Csempeszkopácsra is menjünk el, ahol egy másik, kevésbé ismert 13. századi román kori templomot is találunk. Ugyanitt bemehetünk a helytörténeti múzeumba is, ami azért izgalmas, mert az egykori Balogh-Sarlay kastélyban kapott helyet, aminek annak idején a népdalkincsünkből is ismerős Béri-Balogh Ádám kuruc brigadéros volt a tulajdonosa.

 

 

 

Ha pedig már mindezeket láttuk, akkor nincs más hátra, mint felkerekedni és elmenni Pornóapátiba, ami tűnhet ilyen trollkodós kiszólásnak, félig-meddig az is, hiszen a helynévtáblánál kötelező a szelfi, ám Pornóapátinak van komolyabb nevezetessége is: az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére szentelt római katolikus templomban találjuk az ország legrégebbi, 1492-ben öntött harangját.