Itthon 2019. december 22.

Wellness a nyugati végen – Bükfürdő

Balázs Itthon 2019. december 22.
Egy jó fürdőzésre a téli időszak is remek apropóval szolgál az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén. Ha valaki kirándulásra vagy városnézésre vágyna, Bükfürdő akkor is ideális helyszín, hiszen a környező hegyekben és településeken erre is van lehetőség.

Ha az ország észak-nyugati részébe utazunk, akkor mondhatni kötelező program Bükfürdő, ahol hazánk egyik legnagyobb gyógy- és élményfürdője várja az egész családot. A település nevében egyébként a fürdő nem véletlenül szerepel, hiszen az itteni víz gyógyhatása jó ideje ismert.

Magyarország egyik legjobb gyógyvize a bükfürdői

Kevésbé ismert tény, hogy az itt található gyógyvíz jóval hatékonyabb a legtöbb hazai forrásnál, ásványianyag-tartalma ugyanis eléri a 15 000 mg/litert. A benne található nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja. A büki gyógyvíz kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.

Ugyanakkor a magas ásványianyag-tartalom miatt a gyógyvizes medencékben csak rövidebb ideig szabad tartózkodni, sőt a 14 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánlott megmártózni ezekben a medencékben.

Ha családosan érkezne valaki, a fentiek miatt nem kell megijedni, hiszen a létesítményben még télen is számos medence és csúszda várja a látogatókat. Ilyen a félfedett, gyógy- és ivóvízzel feltöltött négyrekeszes, Négy évszak névre keresztelt medence, a fázósabbakat pedig a fedett élményfürdő várja. Itt minden korosztály számára felüdülést nyújtanak a medencék, amelyekben pezsgőágyak és nyakzuhany is segíti a relaxációt. A fiatalabb korosztály számára a sodrófolyosó jelenthet szórakozást, emellett a tenger alatti vízi világgal is megismerkedhetnek az interaktív elemekkel felszerelt Cápabarlangban. Akik az aktív szórakozást keresik, azok számára beltéri élménycsúszdák nyújthatnak kikapcsolódást. A felnőtteket gyógymasszázsokkal, hidroterápiával, kényeztető-, relax- és kombinált masszázsokkal is várják.

Szállások Bükön és Bükfürdőn

Hotelek, apartmanok a Booking.com-on

Hirdetés

Látnivaló helyben

Mind Bükfürdő, mind a vele szinte egybenőtt Bük kicsinyke települések, így nem igen bővelkednek látnivalókban. Ennek ellenére akad néhány épület, melyet vétek lenne kihagyni. Érdemes ellátogatni a Szent Kelemen-plébániatemplomba. Az épület eredetileg román stílusban a XIII. században épült, majd 1408-ban gótikus stílusban építették át. Később, 1658-ban épült a templom tornya. Miután a török időkben nagyon leromlott az állapota 1732 és 1757 között felújították, ennek során az egész épületet barokk stílusúvá alakították. A templombelsőt középkori és barokk falfestményrészletek díszítik.

Bükfürdő
Bükfürdő (Forrás: Termálfürdők)

Némileg fiatalabb a büki evangélikus templom, ezt 1785-ben építették. Ez egy eredetileg torony nélkül épült barokk evangélikus templom, amelyet később klasszicista toronnyal egészítettek ki. Helyi nevezetesség a Koczán ház is, amely Kóczán Ferenc, néhai cipészmester egykori lakóháza. Az épületről érdemes megemlíteni, hogy a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza.

Bük településen van a Répcementi tanösvény, amely interaktív kiállítás keretében ismerteti meg a Répce-vidék sokszínű állat- és növényvilágát az ide látogatókkal.

A téli időszakban nem, de nyáron jó szórakozást nyújthat a Kneipp- és jógapark, amely egy speciális mezítlábas park. A klasszikus hideg- meleg vizes megoldásokkal szemben itt egy úgynevezett száraztaposó megoldást lehet kipróbálni, ahol egy fél kilométer hosszú pályán, kisebb-nagyobb kavicsokon, tűleveleken és tobozokon lépkedhetünk végig.

A parkban számos gyógy- és fűszernövénnyel is megismerkedhetünk, aki pedig pihenésre vágyik, annak érdemes kipróbálni az Organikus Pontban felfüggesztett lengő labdákat. Ez a különleges pihenőhely Nagy Csaba, büki képzőművész alkotása. Szintén a melegebb időszakokban jelenthet nagy bulit a helyi kalandpark, a Kristály Torony. Ez a Magyarországon egyedülálló, kristályszerkezetű, háromszintes mászó- és kalandpályája, ahol kicsik és nagyok is kipróbálhatják ügyességüket.

Látnivalók Bükfürdőn túl

Ha valaki hosszabb időre érkezik, és a helyi nevezetességeken túl van, akkor érdemes a közeli településeket is felkeresni. Bükfürdőhöz viszonylag közel két nagyobb város is található, Sopron és Szombathely. Mindkét településen számos látnivaló van, így akár egy néhány órás látogatás, akár egy (vagy több) napos kirándulás esetén is lehet érdekes programokat szervezni.

Sopron kapcsán érdemes kiemelni, hogy Budapest után itt található a legtöbb műemlék jellegű épület, a belváros utcáin járva mintha a középkorba térnénk vissza. A főtér és a hozzá kapcsolódó utcák a 17. század óta alig változtak. Ha itt járunk, kár kihagyni Sopron talán leghíresebb épületét a tűztornyot, ahonnan páratlan panoráma nyílik nem csak a városra, hanem a környező vidékre is. Tiszta időben az Alpok hegyei is felderengenek.

Sopron
Sopron (Forrás: iStock)

Ha Szombathely felé vesszük az irányt, akkor a római kori emlékeket érdemes kiemelni, amelyekkel a város több pontján, napjainkban is találkozhatunk. Szombathely városának főtere furcsa háromszög alakja miatt emlékezetes azok számára, akik már jártak ott. Ez azonban nem valamiféle modern építészeti bravúr, a feljegyzések szerint már a 13. században hasonló formában terült el. A Püspöki Palota és az Egyházmegyei Kollégium között emelkedik a szombathelyi székesegyház, amely az ország egyik legszebb és építészetileg legegységesebb épületegyüttese. A templom az 1700-as évek végén későbarokk-copf stílusban épült.

Nincs messze Bükfürdőtől Fertőd sem, ahol egy igen híres kastély is található. Az Eszterházy család egykori birtokán állt két évtizeden át szolgálatban Haydn, a zenetörténet utolsó udvari zeneszerzője, aki nem mellesleg a szimfónia és a vonósnégyes kimunkálója volt. A patkó alakú, lenyűgözően szép barokk stílusú kastély mellett a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja lehet még vonzó az ide látogatóknak.

Kőszeg
Kőszeg (Forrás: iStock)

Kőszeg a történelmi várról híres, amely 1532-ben ellenállt a törökök ostromnak. A várvédő kapitány emlékére az udvaron Jurisics Miklós szobra áll. Helyi érdekesség, hogy az ellenség elvonulásának emlékére Kőszegen minden nap 11 órakor is harangoznak. Ha ellátogatunk a nyugat-magyarországi kisvárosba, akkor érdemes felkeresni a 14. és 15. század fordulóján épített, gótikus és barokk képet mutató Szent Jakab templomot.

Kőszeg egyik unikális nevezetessége az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, amely a szerzetesi és polgári patika emlékeit egyaránt bemutatja. Az egykori kőszegi jezsuita patika 1735-1744 között készített officina bútorzatát is megtekinthetik a látogatók, amely egyik legszebb reprezentánsa a jezsuita barokknak is nevezett magyar bútorművességnek.

Keresés az oldalon