Belföld 2019. december 05.

Hévíz, a fájdalmat enyhítő csodató

Startlap Utazás Belföld 2019. december 05.
Szinte hihetetlen, de Budapest után Hévíz Magyarország legnépszerűbb városa a hazai és a külföldi turisták együttes viszonylatában - legalábbis, ami az itt eltöltött vendégéjszakákat illeti. Biztosan sokan tippelnének másra, de bizony előkelő helyét nem először szerezte meg, és jelenleg is már második éve őrzi, számtalan közkedvelt település előtt.

Hogy már az elején még tovább csodálkozzunk: a nagy hírű fürdőhelyen jelenleg nem éri el az állandó lakosok száma az 5000 főt. Ez akkor válik igazán érdekessé, ha kiderül, hogy csak 2018-ban 1 millió 136 ezer vendégéjszakát töltöttek itt a turisták. Természetesen a titok nyitja maga a Hévízi-tó, mely teljesen egyedülálló az egész világon.

A tó eredete

A Hévízi-tó
A Hévízi-tó fürdőzőkkel, a háttérben a fürdőépülettel (Fotó: iStock)

A meleg vizes tavak jelentős része a Földön vulkanikus talajon alakult ki, míg a hévízi tőzegmedrű forrástó, melynek vize 20-22 ezer éve tört fel mai helyén először, a Balaton kialakulásával egy időben.

Jelenleg a 38 méter mélyen fekvő Hévízi-forrásbarlangból áramló kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú vízmennyiség akkora, hogy 72 órán belül képes kicserélni a tó vizét.

Így az gazdag oldott és gáznemű anyagokban, magában tudva a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek nagyszerű tulajdonságait. A víz hőfoka nyáron 33-38 °C, télen pedig 23-26 °C között mozog. Minden évszakban alkalmas fürdőzésre, gyógyító ereje pedig legendás.

A fürdő történelme

Az első fürdőépületet még Festetics György gróf építette 1795-ben, aki jelentős fejlesztésbe kezdett a tó környékén is.

Indiai tündérrózsák a Hévízi-tó felületén
Csodálatos indiai tündérrózsák ringatóznak a Hévízi-tavon (Fotó: iStock)

1898-ban jelent meg először a vízen, az azóta is a tó jelképének tartott indiai tündérrózsa, melyet Lovassy Sándor akadémiai tanár telepített.

Festetics után több, mint 100 évvel a keszthelyi Reischl Vencel sörgyáros tulajdonába került a terület haszonbérleti joga, aki olyan lelkiismeretesen folyatta a fürdő felvirágoztatását, hogy ekkora már Hévíz országos hírnévre tett szert. 1911-ben – az akkor még község – megkapta a „gyógyfürdő jellegű település” címet.

1926 után ismét új lendületet kapott a korszerűsítés, megépült a sajátos fürdőépület is. 1930-ra már 7 szálloda várta a vendégeket, és 40 villáról, valamint 11 étteremről számoltak be a korabeli híradások. Ekkora már éves szinten 16 ezer vendég járt Hévízen.

1948 után az addigi Festetics tulajdont képező Tófürdőt államosították, de a fejlesztések mégsem álltak le. 1952-től már a Hévizi Állami Gyógyfürdőkórház fogadta a rászorulókat.

1977-től kezdődően a kupolás épületeket felváltják a látképet a mai napig is meghatározó tornyok.

A felújítással 1986-ra végeztek, azonban még ez év tavaszán leégett a tó közepén álló faépület, melyet két esztendő alatt építettek fel ismét.

A fürdőhely és Hévíz városa a fejlődés máig tartó szakaszára a rendszerváltás után lépett. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház ma már Európa egyik legnevesebb mozgásszervi gyógyközpontja. Körülötte pedig széles körben épültek ki a minden igényt kiszolgáló vendéglátóhelyek és szállodák.

A víz, amely oly sok fájdalmat enyhít

A Hévízi-tó látképe
A Hévízi-tó fürdőépülete a víz felett kibontakozó párától körbevéve (Fotó:i iStock)

Hihetetlen mennyi mindenre jó: egyebek között a rendszeres fürdés enyhíti a reumás megbetegedések, a csontritkulás, a gyulladásos ízületi betegségek által keletkező fájdalmakat, csökkentheti az idegrendszeri okokra visszavezethető mechanikai panaszokat. Jól jöhet az ízületi operációk, porckorong műtétek elő- és utókezelése során.

 

Ráadásként 2012 óta hivatalosan már ivókúrára is alkalmas a víz, amely hozzájárulhat az epebántalmak enyhüléséhez, mivel melegen fogyasztva fokozza, hidegen pedig csökkenti az epesav működését. Ezenkívül a légúti hurutok gyógyulását, illetve a vesekőképződés megelőzését is szolgálja.

De nem csak az itten víz hatása lehet áldásos, hanem a tó medrét borító gyógyiszapé is, amely ugyanúgy reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

Keresés az oldalon