Belföld 2019. október 11.

6 rejtett település a Balaton-felvidéken, amit látnod kell

Gulyás Judit Belföld 2019. október 11.
Az év azon időszakát éljük, amikor még szívesen felkerekedünk egy pár napos belföldi kikapcsolódásra. Ritkán emlegetett, kevésbé ismert helységeket hoztunk a Balaton mellől, amik bár sosem vonzanak tömegeket, talán épp ezért is megéri felfedezni őket.

Sokan dédelgetünk magunkban romantikus képeket a Balaton-felvidékről, néhányan talán fel is tudunk sorolni egy-két települést, ahol már volt szerencsénk megfordulni.

Ezen szeglete Magyarországnak azonban még mindig okozhat számunkra meglepetéseket. Hiába tértünk ide vissza számtalanszor, mindig akadnak olyan gyöngyszemek, amikre ha egyszer rábukkanunk, biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk. Hiszen minden adott ezen a környéken: vadregényes tájak, szédítő magaslatok, páratlan panoráma, finom borok, építészeti kincsek és nem utolsó sorban, kedves, vendégszerető helyiek. 

Barnag – ha csendre vágysz

Szűk, kanyargós, már-már misztikus utakon közelíthetjük meg Barnagot, ezt a picike, de varázslatos kis települést a Balaton-felvidéken. A Veszprém és Nagyvázsony között meghúzódó községben az utolsó adatok szerint mindössze 110-en laknak, ami valóban kevés, ugyanakkor talán meglepő módon itt már a XI. században is éltek emberek.

Barnag nevét először 1284-ben említette egy oklevél, később Nagy Lajos király leánya, Mária királynő szakácsainak lakhelye volt, majd a közeli Vázsonykő (Nagyvázsony) várának urai birtokolták a térséget. Aztán 1649-ben a birtokot az uralkodó a Zichy családnak adományozta, akik szinte megszakítás nélkül az államosításig uralták a területet.

A török hódoltság ideje alatt a helység lakossága megfogyatkozott, ezért német földműveseket telepítettek ide, így lett Barnag a legrégebbi svábok lakta település. Korábban két részből állt az eltérő etnikai lakosság miatt: a magyarok lakta Magyarbarnagra, és Németbarnagra osztódott szét.

Barnag a két templomával. Fotó: iStock

A település ma nagyon takaros, összetartó közösséggel bír.

Az egyik Fő utcai parasztházban egy minden igényt kielégítő szálláshelyen várják az ide látogatókat, hiszen a környéken több látnivaló is akad: például a barnagi kálvária, a nagyvázsonyi Kinizsi vár, vagy éppen a pálos kolostor. Könnyedén átruccanhatunk a szomszédos Pécselyre, vagy Vöröstóra, akár gyalogtúra keretén belül is. Tökéletesen alkalmas a hely nyugodt kikapcsolódáshoz, kirándulásokhoz, családi lazításhoz.

Szállások Barnagon

Hirdetés

 

Pécsely – egy kis mediterrán életérzés

Barnagtól szinte karnyújtásnyira helyezkedik el Pécsely, ami a pécsely-balatonszőlősi medencében található. Akár egy félköríves amfiteátrum, úgy mélyed a Balaton-felvidék magaslatai közé. A terület különleges mikroklímája, valamint a csodaszép csörgedező források, patakok évtizedek óta vonzzák ide a látogatókat.

A falu Nagypécsely és Nemespécsely egyesítésével 1950-től viseli mai nevét, az állandó lakosok száma 596 fő, így a településen iskola, óvoda, orvosi rendelők is működnek.

A környék egyik legfontosabb nevezetessége a Zádor-vár, melynek romjait egy órás túrával, 363 méter magasan érhetjük el. A várat a Vezsenyi-család építette az 1380-as években, de végül birtokviták miatt lakatlanná vált. Többféle túrát beiktathatunk, egész napos programként, például a település fölé magasodó dombtetőről mesés panoráma tárul elénk,  így ha szeretnék felfedezni a vidéket, érdemes betenni a világjáró bakancsunkat.

Szállások Pécselyen

Többféle lehetőség közül is választhatsz!

Hirdetés

 

Hegymagas – a borkedvelők paradicsoma

Rendkívül izgalmas, természeti kincsekben, építészeti nevezetességekben gazdag rész a Balaton-felvidék nyugati fele.

Akár több hétre is elegendő a látnivaló, így bár kicsit hosszabb utazással jár, hogy felkeressük a térséget, mégis megéri nekivágni.

Tapolcától 6 km-re, a Balatontól 5 km-re található egy bájos kis falucska a 7318-as számú közúton, ami nem más, mint a körülbelül 300 lakossal bíró Hegymagas.

Lengyel-kápolna és kilátás Szigligeti vár a Szent György-hegyről. Fotó: iStock

Felette méltóságteljesen magasodik az egyik tanúhegyünk, a Szent György-hegy, mely már önmagában is páratlan geológiai kincseket rejteget, de a település más szempontból is vonzó lehet, hiszen lakóinak élete élete ugyan szorosan összekapcsolódik a heggyel, de mivel 47 fajta szőlőt termelnek itt, így jelentős borkultúra alakult ki, hangulatos présházakkal, borkóstoló programokkal.

Emellett, semmiképp se hagyjuk ki a 18. században épült Tarányi présházat, vagy a mellette elhelyezkedő Lengyel-kápolnát.

Utána megmászhatjuk a 415 méter magas Szent György-hegyet, megcsodálhatjuk a heves vulkáni tevékenység nyomán kialakult bazaltorgonáit és talán, ha szerencsések vagyunk, felfedi előttünk a tanúhegy a letűnt korokból őrzött titkait is.  

Hegymagas szállások

Egy sor nagyon kedves vendégházat találhatsz itt.

Hirdetés

 

Uzsa – egy takaros kis falucska

Uzsa nevét talán leginkább az ország legnagyobb bazaltbányája miatt ismerhetjük, először 1247-ben említik, akkor még Usaként, ugyanakkor a területet már a bronzkorban is lakhatták, amire több régészeti lelet is utalt.

A Balatontól kicsit távolabb, 12 km-re elhelyezkedő község a Tapolcai-medence bazalt tanúhegyének nyugati tagja, a Láz-hegy keleti oldalán, a Lesence-patak völgyében fekszik, és a 84-es úton közelíthetjük meg.

Az egyik legérdekesebb látnivaló a pálos kolostor, melynek romjai a Szentlélek-forrás közelében, a bánya területén tekinthetők meg. Ma már csak az alapfalak állnak, a látogatáshoz engedélyt is kell kérnünk. Egy másik izgalmas túra lehet, ha felkeressük a 12 méter magas Kecskevári kilátót, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk a tanúhegyeinkre. 

Szállások Tapolcán

Hirdetés

 

Salföld – a mintafalu

A Balaton-felvidék egyik kiemelten izgalmas része a Káli-medence, melynek utánozhatatlan és lenyűgöző hangulata kifejezetten vonzó lehet kisebb és nagyobb kiruccanásokhoz.

Helyes, rendezett falvacskák, és sok-sok látnivaló akad itt a kíváncsi szemnek.

Ha szeretnénk ebből ízelítőt kapni, érdemes útba ejteni az Ábrahámhegy tőszomszédságában elhelyezkedő Salföldet, ahol számos jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emléket őriznek. 

Kis tavak Salföld mellett. Fotó: iStock

A területen már 900 körül megjelentek a honfoglaló magyarok, az Árpád-házi királyok idején Salkőkútnak nevezték a helyet, a török hódoltság természetesen ezt a falut sem kímélte, elnéptelenedett, és csak 1711 után kapott új életre. Manapság sok a betelepülő, akiket vonzottak az itt található népművészeti értékek, a hagyományos életmód és a takaros kis parasztházak.

Amennyiben erre vetődünk, feltétlenül keressük fel a Salföldi majort, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutató gazdasága. Kicsiknek és nagyoknak is kiváló programlehetőségeket kínál, hiszen találkozhatunk különböző őshonos magyar háziállatokkal, helyet kapott egy állatsimogató, de akár lovagolhatunk, vagy meglátogathatjuk a fűszer- és gyógynövénykertet.

Salföld szállás

Hirdetés

 

Szentbékkálla – tengernyi kövek

Egy picike község húzódik meg a 71-es főúttól északra, Szentbékkálla mindössze 174 lakossal, mégis érdemes arra, hogy a Balaton-felvidéki kalandozásaink közé beiktassuk, hiszen mellette található a Káli-medence egyik leglátványosabb természeti nevezetessége, a Kőtenger.

A szó szoros értelemben, ameddig a szem ellát, hatalmas kőtömbök tárulnak elénk a ligetes erdőben. A hely kiemelten fontos geológiai kincs, és persze igazi élmény sétálni közöttük, de néhányra akár fel is mászhatunk. Érdekesség, hogy a Káli-medencében több helyen is előfordulnak kisebb-nagyobb kőtengereket, de a szentbékkállai a legnagyobb és a legszebb. Ugyanakkor a település elhelyezkedéséből adódóan különleges panoráma és sok természeti látnivaló vár minket, ráadásul állítólag itt évente mintegy kétezer órányit süt a nap, úgyhogy ennek mindenképp megéri utánajárni. 

Szentbékkálla szállások

Hirdetés

 

Dörgicse – egy falat Balaton

A Balaton-felvidék középső, Balatonfüred és Badacsony közötti szakaszán, 4 km-re a Balatontól helyezkedik el Dörgicse. A tó közelsége, és a Dörgicsei-medence klímája mindig is vonzották ide az embereket, régészeti kutatások szerint már az őskorban is lakták a területet.

A település mai nevét 1950-ben kapta, amikor is Alsó- és Felsődörgicsét egyesítették. Dörgicse ma híres borászatáról, ami sok embernek ad megélhetést. Amikor ide látogatunk, semmiképp se hagyjuk ki a különleges formájú a felsődörgicsei Szent Péter, valamint a 900 éves falakkal rendelkező kisdörgicsei templomromokat, de keressük meg  a boltíves barokk kőhíd maradványait, továbbá a Levendárium levendula ültetvényeit is!

Dörgicse szállások

Hirdetés

Keresés az oldalon