Belföld 2020. szeptember 18.

Balaton ősszel? Mutatjuk, milyen izgalmas programok várnak rád

Fatima Belföld 2020. szeptember 18.
Sokan még kiélvezik az utolsó napsugarakat és megmártóznak a magyar tengerben, többen azonban már őszi programok után kutatnak. Nagy szerencse, hogy a Balaton nem csak nyáron tartogat izgalmas programokat...

Attól, hogy a strandszezonnak vége, még nem kell lemondani a Balatonról. Számos program és kikapcsolódási lehetőség vár a magyar tenger körül ősszel is – mutatunk pár jó lehetőséget!

Vitorlázz a tavon

Amint az ember meghallja ezt a lehetőséget, egyből visszakérdez: de hogyan?! Nos, nem mindenkinek van a kikötőben egy vitorláshajója, sem jogosítványa ilyen járműre, ám jó áron lehet hajót bérelni egy kapitánnyal egy-két órára, vagy akár egy egész napra is. Több fő esetén az ár is megoszlik, ráadásul ajánlott úti célokkal és programmal is tudnak szolgálni az egyes társaságok. Aki inkább a szárazföldön maradna, arra vitorlásversenyek várnak – na meg a zseniális éttermek a kikötőkben, ahonnan a legjobb nézni a naplementét.

balaton kikötő
Balaton (Getty Images)

Tekerd körbe a Balatont

A nyári forróságban megterhelő lehet hajtani a biciklit, az őszi időjárás azonban ideális a bicajos túrákra a Balaton körül. Ha eleredne az eső, de félj megállni egy jó kis pincészetnél, megkóstolni az ízletes borokat és váltani pár szót a borászokkal.

Ha már a bor szóba került, ősszel a borászatok életre kelnek, hiszen eljött a szüret ideje – ez azonban ne tántorítson el egy pincetúrától, ha már az egyik legjobb borvidéken vagy.

Balaton Camino

“Kedves gyalogló barátaink! Sok gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy idén nem szervezünk Balaton Caminót. Tudjuk, hogy sokan vártátok a közös sétát, mi is lelkesen készültünk az idei nagy kalandra. Szomorúan, de belátjuk, hogy bizonytalan, hogyan változik a helyzet, és azt is tudjuk, hogy sokatoknak a szabadságok tervezése is nehéz kérdés most. Úgy határoztunk, hogy veszünk egy nagy levegőt, és 2021 felé nézünk: egy tavaszi újrakezdős sétát tervezünk, ahol együtt mehetünk a napfényben. Ennek időpontjába még ti is beleszólhattok, írjátok meg, mikor csatlakoznátok, akár pár napra is. De addig is gyűjtsétek a lépéseket: sétáljatok, gyalogoljatok, járjatok körbe valamit – akár a Balatont, akár nélkülünk. Ha szeretnétek tippeket a sétához, írjatok” – közölte Anna, Dóri, Judit, a Balaton Camino megálmodói. Bár nagy közös séta nem lesz, egyénenként, családdal, barátokkal el lehet indulni a lelki utazásra a tó körül.

Balaton / Fotó: Getty Images

Hegymászás és barlangászás

Nem kell külföldre utazni a hegymászás kedvelőinek, a Balaton legmagasabb tanúhegye, a Badacsony is épp elég jó kihívás. Persze a Szent György-hegy bazaltorgonáit vagy a Keszthelyi-hegységet is célba lehet venni – ez utóbbinál tucatnyi kilátóból csodálhatjuk meg a lenyűgöző tájat.

Tipp: kora reggel egy helyi piacon érdemes indítani a napot, ahol mindenféle finomságot be lehet vásárolni, hogy a túra közben meg-megállva egy jót lehessen piknikezni.

Eredj régi csaták nyomába

Talán sokan nem is tudják, hogy egykor a Balaton-felvidéken épült várak a Magyar Királyság végvárrendszerének fontos részét képezték például a törökök elleni csatákban. Idővel ezek a monumentális épületek vesztettek a jelentőségükből, nem használták őket, így fényük is megkopott. Évszázadok múltán, napjainkban azonban izgalmas program ezen romok felkutatása. A lenti cikkben olyan várakat szedtünk össze, amik még őrzik várjellegüket – tehát nem három egymásra pakolt kődarab, meg egy tábla hirdeti, hogy itt egykor egy erősség állt, de már elmúlt.

Városnézés kisvonattal

Nyáron talán erre nem került sor, hiszen a vízé volt a főszerep, most azonban érdemes időt szakítani a városnéző kisvonatozásra, megismerni a környék nevezetességeit, múzeumait, felfedezni a strandláz miatt háttérbe szorult éttermeket, vendéglőket, és részt venni a különböző szórakoztató programokon.

 

Keresés az oldalon