Belföld 2020. augusztus 08.

Izgalmas látnivalók a Balaton-felvidéken, ahol garantáltan nincs tömeg

Travellina Belföld 2020. augusztus 08.
A Balaton-felvidék igazi ezerarcú táj: nemcsak strandidényben, de a tavaszi és őszi kirándulóidőben is remek célpont. Akkor sem kell búslakodnod, ha épp a nyár kellős közepén néhány hűvösebb, csapadékosabb napot fogsz itt ki, hiszen a Balaton jóval többről szól, mint lángosról és pancsolásról.
vendégszerző
Travellina

Travellina

Kisgyörgy Éva, a travellina.hu bloggere. 139 országban járt, szeret vezetni, kevésbé ismert tájakat felfedezni és jókat enni.
Cikkei

Természeti csodák

A Balaton-felvidék méltán népszerű a kirándulók, sőt a komolyabb teljesítménytúrázók körében, hiszen a területen keresztül-kasul vezetnek jobbnál jobb túraútvonalak. A vidék jellegzetes formájú hegyei, a tanúhegyek, 260 millió év történetét mesélik el, és mindegyiknek meg van a maga jellegzetes karaktere Badacsonytól kezdve a Gulácson át a Somlóig.

Az egyik leglátványosabb a Káli-medence keleti kapujában, Monoszló határában magasodó Hegyestű.

Ez nem más, mint egy sok millió éve itt működött vulkán kürtőjében, a kihűlés során megdermedt bazaltláva. A hegy északi fele a kőbányászat miatt eltűnt, így láthatóvá váltak a sokszögű, hatalmas bazaltorgonák. Ide nemcsak a látványos bazaltoszlopok, hanem a Káli-medencére és a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló panoráma miatt is érdemes felkapaszkodnod.

Hegyestű. Fotó: Travellina

Badacsonyörsön az 1900-es évek elején alapította Dr. Folly Gyula az élő fenyőmúzeumként is emlegetett arborétumot. Jó egy évszázada gyűjti itt azóta már a negyedik generáció a különféle ciprusokat, cédrusokat és fenyőket. A Folly-család az arborétum üzemeltetetésén túl fűszernövényeket is termeszt, borászatot nyitott, a faiskolában pedig a különböző méretű facsemeték közül akár te is vásárolhatsz.

Igazi különlegesség Úrkúton a mintegy egy kilométer hosszú sétaútvonal, a Csárda-hegyi tanösvény. A 2,2 hektár kiterjedésű őskarszthoz nincs hasonló terület Európában, nem csoda, hogy 1953-ban védetté nyilvánították. A több tízmillió évvel ezelőtt kialakult karsztformák közt vezető rövid sétaútra érdemes egy-másfél órát szánni, részben az érdekes ismertető táblák, részben pedig a terepviszonyok miatt. Az útvonal nyomvonala ugyanis érinti a karsztvidék tizenöt méter mélyben levő alját, ahova falépcsőkön lehet leereszkedni.

Úrkút, a Csárda-hegyi tanösvény. Fotó: Travellina

Vidám gyerekprogramok

A Káli-medencében több helyen is találhatsz kisebb-nagyobb kőtengereket, de a legnagyobb és leglátványosabb Szentbékkálla mellett fekszik. Igazi élmény a látványos sziklaalakzatok közti séta, a gyerekek pedig különösen élvezik, hogy fel is lehet mászni az impozáns homokkő formációkra. A kőtenger központi helyén egy hatalmas ingókő magasodik, melynek legfelső, közel 10 tonnás kőpadja csak három ponton támaszkodik az alatta fekvő tömbre. Néhány ember súlya már képes kibillenteni egyensúlyából, és pár centiméternyit elmozdítani, úgyhogy ha a család összefog, minden bizonnyal sikerül kicsit billegtetni a monstrumot.

A bújócskázásra is kitűnő kőtenger könnyen megközelíthető, az autóútról nem kell sokat gyalogolni, így kisgyerekekkel is jó program.

Tapolca utcái és házai alatt több kilométer hosszú barlangrendszer rejtőzik, melynek egy kis részét a látogatók előtt is megnyitották. A barlangban nincsenek látványos cseppkövek, de az Magyarországon egészen egyedülálló, hogy csónakbanfedezheted fel. A hangulatosan kivilágított, vízzel borított járatokban neked kell evezned a csónakod. Időnként olyan szűk a hely, hogy evezni nem is igazán lehet, hanem csak úgy tudsz előrehaladni, ha a szikláról lököd el magad. De nem kell félni, mindenki megbirkózik a feladattal. A gyerekeket a nemrég felújított komplexumban egy rakás egyéb program is várja: játszótér, mászófal, 3D mozi és kúszóbarlang. Fontos tudnivaló, hogy célszerű előre megváltani, lefoglalni a jegyet, mert népszerű időszakokban bizony gyakran elfogynak aznapra, sőt a következő napokra is.

Tapolca. Fotó: Travellina

A Balaton-felvidék legnagyobb állatparkja a Salföldi Major, ahol őshonos magyar háziállatok között sétálva ismerkedhetsz meg egy működő gazdaság mindennapjaival. A majorsági épületben berendezett kiállítások mellett a felnőtteket lovasbemutatók, a gyerekeket pedig állatsimogatók várják, illetve az egész családnak jó program lehet a lovas kocsikázás.

Bakonybélen pár éve nyílt meg egy igazán különleges múzeum, a Csillagda. A mai városlakó a fényreklámok, közvilágítás és szmog miatt ma már ritkán lát csillagfényes éjszakát, így erre a legjobb mód egy csillagászati bemutató. És hogy miért éppen Bakonybélben? A falu a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként viszonylag kedvező helyzetben van fényszennyezettség szempontjából, így alkalmassá vált csillagászati élménycentrum létrehozására.

A herendi porcelángyár felkeresése az egyik legjobb családi program, ha a Balatonon nem úgy alakul az időjárás, hogy strandolni lehessen. A látogatás egy rövidfilmmel indul, aztán már lehet is indulni a bemutatókra, ahol az egész munkafolyamatot végigkísérhetjük az anyag előkészítésétől a kész porcelánig.

A Minimanufaktúrában a legkisebbek – de akár a felnőttek is – kipróbálhatják, milyen összeállítani egy kisebb porcelántárgyat vagy kifesteni egy porcelánrózsát.

Herendi porcelángyár. Fotó: Travellina

Romtemplomok

Folytassuk a sort egy olyan különlegességgel, amely kevéssé ismert, pedig oly jellemző erre a vidékre: a romtemplomokkal.

Balatonfüreden sokan ismerik a part menti sétányt, a szanatóriumot, a múzeumokat és a kiváló cukrászdákat, de itt van az egyik legszebb panorámát nyújtó templomrom is. Balatonszőlős felé haladva, a hegyen találod a Papsokai-templom maradványait. Érdemes felkapaszkodni az emelkedőn, mert az összes templomrom közül talán innen a legszebb a kilátás.

A Papsokai-templom maradványai. Fotó: Travellina

Tihany ugyancsak bővelkedik nevezetességben, hiszen a pompás apátsági templom mellett elbűvölő levendulamezők, különleges barlanglakások és számos más érdekesség várja az ide látogatókat. Ráadásul a településen két Árpád-kori romtemplom áll. Az apáti templomromot nem lehet nem észrevenni, hiszen a 71-es út mellett emelkedik, így a bicajos és gyalogos turisták kedvelt megállóhelye. Az újlaki templomrom kevésbé szembeötlő, de azért ennek felkeresése sem jelent különösebb kihívást: egy szálloda parkolójából lehet megközelíteni.

Apáti templomrom. Fotó: Travellina

Következő megállónkon, az alig 300 lakost számláló Dörgicsén a négy működő templom mellett három romos kőtemplom található. Ezek közül a legismertebb az alsódörgicsei Boldogasszony, amely megmaradt 22 méteres oromfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé.

A rom melletti területen szép és példásan rendben tartott pihenőhely van kiépítve, padokkal, mosdóval, úgyhogy ez akár egy családi, baráti piknikezésre is kiváló helyszín.

Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom. Fotó: Travellina

Szigliget sokak kedvenc balatoni üdülőhelye egyedi atmoszférájának köszönhetően. A táj szépsége, az Öregfalu romantikus hangulatú nádfedeles épületei, a hegyoldalban kanyargó zegzugos utcák, a hegytetőn meredező középkori várrom számos költőnek, írónak adott ihletet évszázadokon át. Két 13. századi emléke a várrom, illetve az avasi templomrom.

Gyönyörű a szigligeti táj. Fotó: Travellina

Ha kicsit eltávolodnál a településektől egy zöldellő réten magasodó, romantikus romhoz, akkor irány a gyepükajáni Nagykeszi-templomrom. Ide már nem hallatszik a forgalom zaja sem, és a fával félig benőtt méltóságteljes építmény naplementekor mutatja a legszebb arcát.

Különleges templomok

A Balaton-felvidéken portyázva nem csak romokat, de csodálatos, még ma is működő templomokat is találhatsz. Litér református temploma például igazi kis gyöngyszem kékre pingált faragott karzatával, piros szőttes terítőivel, bájos, színes párnáival. Egy ládában hűvösebb időre gondosan összehajtogatott plédek sorakoznak, az ablakokban muskátlik virítanak, a kertben pedig régi padok várják a megpihenőket.

Litér református temploma. Fotó: Travellina

Öskün a zsindelyes kerektemplom a falu fő ékessége, amely egyes források szerint egy 12-15. századi vár bástyájából lett kialakítva, de más elméletek a 11. századra, megint mások a török korra teszik a keletkezését. Mivel a település gyarapodó lakosságának ez már kicsi, ma már az időközben felhúzott új templom mellett ezt kápolnaként használják.

Öskü, a zsindelyes kerektemplom. Fotó: Travellina

Ganna egy példásan takaros falu, ahol makulátlan utcakép fogadja a látogatót. Ékessége az 1800-as évek elején épült klasszicista kerektemplom, a római Pantheon kicsinyített mása. Az Esterházy-család számos egykori neves tagja nyugszik kriptájában: Esterházy Miklós, az építtető, Esterházy Bálint, a Monarchia moszkvai nagykövete, valamint Esterházy Miksa, a Magyar Atlétikai Klub alapítója. 2016-ban itt temették el Esterházy Pétert, Kossuth-díjas írónkat is.

Ritkaságok, igazi csemegék

Nemesvámos és Veszprémfajsz között található egy Közép-Európában páratlan római villagazdaság romterülete, amely Balácapuszta néven lett ismert.

Balácapuszta. Fotó: Travellina

Tés látványosságai a szélmalmok, melyek egy családi ház hátsó kertjében állnak. A kedves házigazdák szívesen megmutatják az itt működő kovácsmúzeumot is, de a fő attrakció egyértelműen a két malom. Az egyik még ma is működőképes, és fel lehet mászni a zsindelyes, kúpos teteje alá.

És ha már malom, van a megyében egy másik is: Örvényes bájos látnivalója a műemlék vízimalom, melyet már 1211-ben, a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor megemlítenek korabeli dokumentumokban. Végtelenül kedves gondnoka vezeti körbe a látogatókat, aki büszkén mutogatja a régi edényeket, használati tárgyakat, a molnármesterség dokumentumait és eszközeit, sőt, ha kéred, még a malom felújított fakerekét is beindítja.

Nagyvázsony régóta kedvelt kirándulóhelye a Balaton környékén nyaralóknak. Mindenki ismeri a XV. század elején épült várat, de vajon hallottál-e a mellette működő postamúzeumról?

A kedves muzeológus hölgy szívesen megmutatja a régi telefonközpontok működését, megszólaltat néhány régi telefont, de akár kipróbálhatod azt is, hogyan kellett nem is olyan régen telexet küldeni.

És ha már várak – ne feledkezzünk meg a többiről se, hiszen a megyében remek vártúrákat lehet tenni. Személyes kedvencem a sümegi várból nyíló panoráma, de megéri a fáradtságot a cseszneki, somlói vagy épp a csobánci vár felkeresése is.

A sümegi várból nyíló panoráma. Fotó: Travellina

Mint láthatjátok, a Balaton északi partvidéke rendkívül változatos látnivalókat kínál és ezek mind olyanok, ahol garantáltan nincs tömeg. Az eldugott, kevésbé ismert helyeken sokkal jobban lehet pihenni, kikapcsolódni, és ezek jelentősége most a járvány idején különösen felértékelődik. Ne az ismert fotókat igyekezzetek újra elkattintani, hanem találjátok meg a ti saját Balaton-felvidéki kincseteket!

Keresés az oldalon