Itthon 2019. október 08.

Vitorláznál ősszel a Balatonon? Jó döntés!

Marci Itthon 2019. október 08.
Segítünk azoknak, akiket először rángatnak el a tengeri medve barátai, vagy maguk szeretnének kibérelni egy hajót kapitányostul.

Manapság már tényleg annyi lehetőség van hajót bérelni a Balatonon, mint csepp a tengerben (bocsánat), azonban mint megtudtam, könnyen rá is lehet faragni. Kezdjük is ezzel, állítólag van a balatoni vitorlásnak egy archetípusa, aki nagyképűségével veteti észre magát, és miközben megjegyzed neki, hogy valami baj volt és adod át a nem kevés pénzt, elmondja, hogy te vagy a hülye és nem a bérbe adott hajó a rossz. Szóval új lehetőség után néztünk, és Alsóörsön béreltünk vitorlást.

A kritériumrendszert meg sem próbálom ismertetni, hiszen azon kívül, hogy többször fröccsöztem vitorláshajón, sőt többször aludtam is ilyen alkalmatosságon, nem sok közöm van hozzá. Ugyanakkor nem féltem kérdezgetni kapitányunkat a cikkhez, illetve a balatoni vitorlázás népszerűsítésében élen járó We Love Sailing csapat egyik alapítóját, Jasper Gábort.

Nem is bunkó minden balatoni vitorlás!

De maradjunk még egy pillanatra a vitorlásbérlésnél, először is tudjuk le a fiatalembereket a kikötőben, velünk igazán kedvesek voltak, sőt, közvetlennek és segítőkésznek jellemezném őket. Mikor visszatértünk és kiderült, hogy valami elektromos kütyüt a másik parton hagytunk, elmondták, hogy semmi para, majd intézik. Illetve, amikor a kapitányunk a hajó hiányosságait sorolta, odafigyeltek rá, illetve felvilágosították, hogy hát az előző brigád kicsit jobban megtolta a dolgokat, mint kellett volna.

Éppen elhagyjuk Alsóörsöt és vezetünk a regattán egy kicsit. (A szerző felvétele)

Das boot

Az Antaresre keresztelt Elan 40 sporttal mentünk, ami, mint kiderült, nagy hajónak számít a Balcsin

Elvben nyolcan lehet elférni rajta, de akkor bizony összebújás van kettesével, úgy, hogy kajütből csak három van, így két embernek a közös térben kell aludnia.

A hajónak azért voltak komolyabb hiányosságai, például a mélységmérő és a sebességmérő sem pörgött, előbbi hiányát egy kisebb fennakadásként éreztük a földvári kikötőben, ami extra élménypontot adott, mint utas, mert a kiszabadítás úgy történt, mint a rajzfilmekben, az egyik oldalra, majd a másik oldalra mentünk…

Tényleg egy vagyon a vitorlázás?

A hajót egy kicsivel többért kaptuk meg mint 100 ezer forint egy napra (éjszakára, illetve másnapra), ami a realitása egy ilyen méretű járműnek, ha körbenézünk, láthatjuk, hogy bizony ennyi az annyi a szezonban, nyáron pedig drágább. Ugyanakkor igen széles a skála a szolgáltatások között, amelyek még novemberben is elérhetőek.

Jasper Gábor elmondása szerint így ősszel is meg lehet azt csinálni, hogy néhány ezer forintért kipróbáljuk többedmagunkkal a vitorlázást.

Néhány órára már 30 ezer forint környékén kaphatunk egy hajót, amire akár kilencen is felférünk – tette hozzá.

(A szerző felvétele)

Vissza a vitorlásra

Szóval az AVSC kikötőjéből futottunk ki, és egyenesen bele az éppen zajló Szüreti regattába (még olyan is van, hogy Mikulás regatta, amit december elején tartanak). Fantasztikus látvány volt a sok hajó, ahogy közvetlenül mellettünk „suhant el”, itt kiderült, hogy a vitorlázók nem feltétlenül tartoznak a feljebb említett kategóriába, sőt, kedvesek és jópofák voltak.

Ugyanakkor arra is fény derült, hogy szél is kell a vitorlázáshoz, amit nem osztogattak túl bőkezűen, ami miatt eredeti terveink helyett a földvári kikötőt vettük célba. Nem nagyon kellett izgulni, hogy nem érjük utol a hajót, miután beugráltunk a frissítőnek mondható vízbe.

Röviden összefoglalva, ki lehet jelenteni, hogy vitorlázni a Balatonon bizony kellemes dolog ősszel is. Kapunk egyfajta kiszakadásélményt, láthatunk ismerős helyeket teljesen új szemszögből, kicsit mintha egy hegytetőről vizslatnánk a völgyben elterülő várost, minden terepasztallá válik, és mi is kisebbek leszünk. Jópofa vízen ebédelni (saját cuccból főzőcskéztünk), fröccsözgetni és magunkba nézni, majd Belgát bömböltetni…

A kikötés külön kaland volt, ekkor kaptunk némi betekintést, hogy milyen is az igazi vitorlázás, mikor figyelni kell és a köteleket húzogatni.

De kapitányunk jól irányította a mancsaftot, a megfeneklés után másodikra be is faroltunk. Mint a szomszéd hajó legénységétől megtudtuk, ez igen jó arány, nekik nyolcadszorra sikerült, de a brigád állapotát elnézve ezen nem volt mit csodálkozni.

WC és zuhi inkább csak a kikötőkben

A nagyobb hajókon van WC, amit egy kis kallantyú cibálásával húzunk, majd öblítünk le. Ezért csak pisilésre ajánlott használni, de meséltek nekünk olyat, hogy volt, aki le merte dobni az atombombát a hajó gyomrában.

Mindenesetre a kikötők éppen ezért bőséggel el vannak látva vécékkel, illetve zuhanyzókkal, melyek ugye nem férnek fel a vitorlásokra.

A földvári kikötőben, mint kiderült fűtött zuhanyzók is vannak, melyeket a csapat egyik felének sikerült megtalálnia.

A balatonföldvári kikötő nappal. (A szerző felvétele)
Földváron. (A szerző felvétele)

A helyi étterem, a Csigaház, tűrhető vacsorát kínált, ugyanakkor a reggelijük kifejezetten jó volt. A szépen felújított szecessziós épület, mely otthont ad neki csodás, így mindenképp érdemes odasétálni, ha arra járunk.

Fürdőzés szeptember végén

Vasárnapra megérkezett a várva várt szél is, így egészen Révfülöpig elrepített minket a hajónk. Itt már bizony gyakorolhattuk a vitorlás szakkifejezéseket, hogy húzzuk be a grószshotot, meg vigyázzunk a bummal, pillanatokra sporttá változott a kiruccanásunk. Tihanynál volt egy kisebb szélcsendünk, amiben az ebéd is elkészült a csajok jóvoltából, és elmondhatjuk, hogy szeptember végén még fürödtünk a Balatonban. Majd visszatért a szelünk, ahogyan kapitányunk megjósolta, így pöccre hatra leszállítottuk az Antarest.

Ha lehetőségeink engedik, akkor mindenképpen kényeztessük magunkat egy ilyen kalanddal, ha lehet akkor ősszel, mert akkor „csak” százezer egy napra.

Tippek profiktól és amatőröktől a vitorlázáshoz őszi időszakban:

  • Réteges öltözködés a hideg ellen! Mellény, sapka, sál, thermocucc, és hálózsák, még ha adnak is ágyneműt. A vízen tényleg hideg van!
  • Védekezés a napsütés ellen! Napszemüveg alapból, de egy baseballsapka és naptej is elfér!
  • Ugye azt le sem kell írni, hogy vízhatlan kabát?
  • Gyógyszerek émelygés és fejfájás ellen!
  • Ökológiailag lebomló nedves törlőkendő.
  • Megfelelő tornacipő, ami nem hagy nyomot a fedélzeten. Az úgynevezett deck cipő már kevés lesz!
  • Vigyetek sok vizet! Ha nem csak egy fél napra mentek, amikor elvben all inclusive a szolgáltatás, akkor tankoljatok be! Minimum (!) három 1,5 literes palackkal számolhattok fő/nap.
  • Ha főzőcskéztek, akkor próbáljatok egyszerűségre törekedni. Tészta+előregyártott szósz, gyorsrizs+előregyártott szósz, vagy készítsétek el otthon, azt vigyétek el.
  • Papucs és törülköző, ha kikötőben zuhanyzásra adjátok a fejeteket.

Keresés az oldalon