Élmény 2019. augusztus 06.

Lenyűgöző 360 fokos videó készült az idei Kékszalagról

Kánya Andrea Élmény 2019. augusztus 06.
Sajátos nézőpontból adja vissza Szutor Ferenc 360 fokban készült videója, hogy milyen is volt az idei Kékszalag.

A Porthole.hu vitorlásportál egyik életre hívója a felvételt egy Insta360 One X kamerával készítette – az egyébként online marketinggel foglalkozó  hobbihajós már nem először forgatott a Kékszalagon. 

“Ez a verseny prózai okokból volt mindenkinek lassú: nem volt szél. De akár van szél, akár nincs, a Kékszalag mindig egy különleges verseny. A hosszú táv, a folyamatos vitorlázás, a 600 körüli induló, a rászervezett parti események valóban a vitorlázás ünnepévé teszik, ahol minden vitorlázónak helye van. Akár az első 10-ben végez, akár be sem fut…” – mondta Szutor Ferenc. 

Az idei Kékszalagban az volt a jó, hogy két napnyugtát és napkeltét is megnézhettünk, és ugyanez volt a rossz is benne – fogalmazott a videós. 

A 48 órás szintidő alatt 269 hajó teljesítette az idei Kékszalag Nagydíjat. Az 51. Kékszalagra 561 hajó nevezett, az indulók rendkívül gyenge szélben vitorláztak Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyén a Balatonon. 

A győztes, a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django a csütörtök reggeli rajtot követően pénteken éjjel 0:35 perckor ért célba 15:37:04 órás eredménnyel. Másodikként a Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, harmadiknak a 13-szoros bajnok Litkey Farkas által irányított Prevital (16:16:10), negyedikként a német Roland Gäbler kormányozta New Black Jack, ötödikként pedig – több katamaránt megelőzve – az egytestű Raffica futott be Király Zsolt vezetésével. Az első tízbe rajtuk kívül csak katamarán fért.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet először 1934-ben rendeztek meg. Balatonfüredről indulva a több mint 150 kilométeres táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre. A Kékszalag abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba.

 

(címlapkép: MTI/Varga György)

Keresés az oldalon