Kiemelt Hírek 2018. július 28.

"Üres"-olvasható egy matricán, László édesapja urnasírján - a hamvak hűlt helyén

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 28.
Mivel a plébánia már nem áll szerződésben az önkormányzattal, az atya kiürítette a sírokat.

Mezei Lászlóval édesapja sírját szerette volna meglátogatni a pestszentlőrinci temetőben, ám hiába ment, ugyanis a hamvak már nem voltak ott, helyette egy cetlivel jelezték, hogy az urnasír üres – számolt be a Blikk. A kápolna plébánosa a négyes sírban lévő összes elhunyt hamvait eltávolította, ugyanis lejárt a szerződésük az önkormányzattal.

Idősebb Mezei László 2014 márciusában, 78 éves korában hunyt el.

Mivel családja rossz anyagi helyzetéből kifolyólag nem tudta állni a temetés költségeit, ezért köztemetést kértek az önkormányzattól. A hivatal megváltotta és kifizette a sírhelyet és a temetés költségeit, a 100 ezer forintos összeget a mai napig törlesztik a rokonok. A sír helye az önkormányzat által meghatározott kerületi plébánia, a Szent Margit urnatemetője lett.

Két éven át nem is volt probléma, rendszeresen látogattuk édesapám hamvait az altemplomban. Kis papírlapon állt a neve, egy urnában négyen is voltak, de akkor is el volt temetve, békében nyugodott, egészen mostanáig. Egy héttel ezelőtt ugyanis hiába kerestük a megszokott helyen: a sírhelyen csak egy matrica állt: “Üres”. Délután sikerült egy hölggyel beszélnem, aki elmondta, hogy már nem állnak szerződésben az önkormányzattal, ezért a plébános úgy döntött, hogy a köztemetéses elhunytak sírhelyét kiürítik, a hamvakat pedig a sekrestye raktárában helyezik el. Innen az önkormányzat engedélyével szállíthatom el őket

– meséli László.

A lap megkeresésére az önkormányzat közölte: nemrég értesültek a történtekről, és rögtön felkeresték az atyát.

A plébániával kötött megállapodás szerint a köztemetettek hamvait az altemplomban, urnafülkében helyezik el, ahonnan tíz év múlva az osszáriumba kerülnek végleges elhelyezésre. Hozzátették: amennyiben a Szent Margit plébánia nem tartja be a szerződésben foglaltakat, jogi lépéseket fognak tenni.

A lap a plébánia irodáját is felkereste, ők azonban ügyfélfogadási időben sem vették fel a telefont.

 

Keresés az oldalon