Pihenőparkot alakítanak ki a mindszenti temetőből, de a holttestek exhumálására nincs pénz

Startlap - Startlap
Az elhunytak maradnak, csak a kereszteket viszik el.

Az 1900-as években nyitott régi mindszenti temetőben az ötvenes évek óta nem alakítanak ki új sírt, és 1995 óta már a rátemetést is leállították. A sírkövek balesetveszélyesek, a helyi képviselő-testület pedig úgy döntött, hogy pihenőparkot alakítanak ki a területen, írja a Délmagyar.

2001-ben Kegyeleti Emlékparkká alakította a temetőt az akkori képviselő-testület. A sírkertben 770 kőkereszt található, amik csak a földbe vannak szúrva, de nincsenek bebetonozva. Az elhunytak döntő többségét évtizedek óta nem látogatják.

“Tavaly, halottak napja után megnéztük, 93 síron volt koszorú. Ebbe beleszámoltuk a már megkopott, régi sírcsokrokat is – fejtette ki a polgármester.

A testület döntésének értelmében a látogatott kereszteket áthelyezik az önkormányzati tulajdonú köztemetőbe, a többit pedig egy raktárban helyeznék el. Csupán Schmidt Ferdinánd síremlékét, a szovjet katonai emlékművet és egy emlékművel ellátott közös sírhelyet hagynának meg az eredeti helyén.

Az elhunytak maradványai az átalakítás után is a temetőben maradnak, ugyanis az exhumálás költsége 50 millió forint lenne, erre azonban nincs pénz, mivel ez Mindszent éves adóbevételének mintegy 30 százaléka.

A tervek szerint a területen lévő fákat meghagyják, felújítják a sétányokat, illetve padokat helyeznek el. A jogszabályok szerint amíg nem tudják megoldani az exhumálást, addig csak ezekre az átalakításokra van lehetőség.

Címlapkép: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Herendi Gábor: Eddig csendben maradtam, mert szerettem volna még...

képcím

Már nem az íz- és szaglásvesztés a jellemző tünet

képcím

Szijjártó pénteken 5 millió oltóanyagot vett Kínából