Újabb magyar kormánytag kapott orosz egyházi kitüntetést

Startlap - Startlap
Kirill pátriárka ezúttal Soltész Miklóst tüntette ki a „Dicsőség és becsület” rendjével.

Rövid időn belül a magyar kormány harmadik tagja kap magas orosz egyházi kitüntetést – Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után -, most Soltész Miklósnak is odaítélték a „Dicsőség és becsület” rendet – írja a hvg.hu

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán számolt be a kitüntetésről. Úgy fogalmazott: “Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!”

Ahogy a hvg.hu megjegyzi, Kirill pátriárka aligha békepárti, éppen ellenkezőleg, inkább háborúpárti megjegyzéseiről ismert.  Az orosz ortodox egyház fejéről régóta lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese, kevésbé régóta pedig azt is, hogy az 1970-es években a KGB ügynökeként tevékenykedett Svájcban.

A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda “az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: Európában egyre több a dühös ember

képcím

Rizikós műveletre készülnek az oroszok a zaporizzsjai...

képcím

Németország: Kihirdették a földgázellátási válsághelyzet...