Németország: Kihirdették a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

Startlap - Startlap
Michel: az Európai Tanács tagjelöltté emeli Ukrajnát; a brit külügyminiszter pusztító élelmiszer-válságtól tart; fellebbeznek a halálbüntetés ellen a fogságba esett külföldiek; Soltész Miklós a békéért imádkozott. Az ukrán-orosz válság hírei.

Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatójáról ebben a cikkben számolnak be.

Michel: az Európai Tanács tagjelöltté emeli Ukrajnát

“Döntő pillanathoz érkeztünk”, az Európai Tanács (EiT) európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Georgia számára is – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő EiT elnöke Brüsszelben csütörtökön. Részletek.

Az ukrán hadsereg a donyecki régió kevesebb mint felét ellenőrzi

Az ukrán hadsereg a donyecki régió kevesebb mint felét, 45 százalékát ellenőrzi, de itt is folyamatosak az összecsapások, és a helyzet nagyon nehéz – közölte a területi katonai irányítás vezetője még szerdán a CNN közlése szerint. A cikk itt folytatódik.

A brit külügyminiszter pusztító élelmiszer-válságtól tart

Metin Aktas ANADOLU AGENCY Anadolu Agency via AFP

Pusztító következményekkel járna, ha az ukrán gabonakészletek egy hónapon belül nem hagyhatnák el a kikötőket – erről beszélt Liz Truss brit külügyminiszter Ankarában, ahol török kollégájával a helyzet sürgős megoldásáról tárgyalt. Részletek.

Ukrán jelentések szerint eredményes támadták az orosz állásokat a Kígyó-szigeten

Folytatódnak az orosz erők elleni akciók a Fekete-tengeri Kígyó-szigeten, amelyet a háború kezdeti szakaszában foglaltak el – közölte az odesszai ukrán regionális haderők szóvivője. Szerhij Bratcsuk szerint csapást mértek a szigetre telepített orosz rakétavédelmi állomásokra. Radarállomást, Pancir önjáró légvédelmi eszközöket és egyéb járműveket semmisítettek meg, több orosz katona is meghalt a támadásban. (24.hu)

Fellebbeznek a halálbüntetés ellen, és kegyelmi kérvényt nyújtanak be a fogságba esett külföldiek

Két brit és egy marokkói állampolgárt tartanak fogva az oroszpárti Donyecki Népköztársaságban. A brit Sean Pinnert, Aiden Aslint és a marokkói Brahim Saadoune-t azzal vádolják, hogy zsoldosként vettek részt a háborúban. A férfiakat az orosz erők vették őrizetbe még áprilisban Mariupolban. (24.hu)

12 ezer menekült jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére 2022. június 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7038 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5046 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. (24.hu)

Soltész Miklós a békéért imádkozott

MTIKovács Tamás

Az ukrajnai békéért, valamint a lengyel és a magyar nép közötti békességért imádkoztak magyar zarándokok a lengyelországi Czestochowában – mondta a Fekete Madonna zarándoklaton részt vevő Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön telefonon az MTI-nek. A politikus szeretné, ha a világban is mielőbb béke lenne. (24.hu)

Milliárdos bírságot kap a Google Oroszországban

Ismételten hatalmas bírságra számíthat a Google az oroszországi hatóságoktól, miután a techóriás nem tett eleget a szabályozásoknak, és nem törölte az ukrajnai háborúról terjedő információkat. Az orosz szabályozás szerint ezek tiltott, félrevezető információnak minősülnek. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...

képcím

Felszólították a magyar parlamentet: utasítsa el a...

képcím

Orbán azonnali követelésekkel fordult az Európai Tanács...