Rizikós műveletre készülnek az oroszok a zaporizzsjai atomerőműnél

Startlap - Startlap
Biden telefonál Zelenszkijnek; 22 áldozata van a vasútállomást ért rakétatámadásnak; orosz állampolgárt vádol az FSZB terrorcselekmény tervezésével; elmarad Kirill pátriárka és Ferenc pápa találkozója. Az ukrán-orosz válság hírei.

Rizikós műveletre készülnek az oroszok a zaporizzsjai atomerőműnél

Az oroszok részletes tervet dolgoztak ki arra, hogyan kapcsolnák le az ukrán hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet, ami szakértők szerint katasztrofális hatással lehet a hűtőrendszerekre. Részletek.

22 áldozata van a vasútállomást ért rakétatámadásnak

Huszonkettőre nőtt a kelet-ukrajnai vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma – jelentette be szerda éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, azt is hangoztatva, hogy Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban tett minden lépéséért felelnie kell. A beszéd további részleteit ebben a cikkben ismertetik.

Orosz állampolgárt vádol az FSZB terrorcselekmény tervezésével

Kalinyingrádban őrizetbe vettek egy 55 éves orosz férfit, akit azzal vádolnak, hogy az ukrán Azov ezred támogatójaként terrortámadást tervezett a balti flotta és a repülőtér ellen. Részletek.

Biden telefonál Zelenszkijnek, kijevi látogatásról nincs szó

OLIVIER DOULIERY / AFP

Joe Biden hamarosan telefonon egyeztet majd Volodimir Zelenszkijvel, miután az amerikai kormány bejelentette, újabb hárommilliárd dolláros katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, írja a Guardian. Arra egyelőre nincs terv, hogy Biden Kijevbe utazzon, Kirby szerint ez csak akkor lenne reális, ha a látogatásnak lenne érdemi jelentősége. (24.hu)

Meghalt egy új-zélandi katona, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki, hogy Ukrajnában harcolhasson

Az ukrajnai harcokban életét vesztette egy új-zélandi katona – adta hírül a Guardian. A 30 éves Dominic Abelen hadnagy a legújabb külföldi harcos és az első új-zélandi, aki az oroszok által indított háborúban halt meg az ukrán oldalon. Bővebben.

A honvédségben a parancsnok kvázi istenként dönthet emberek sorsáról

Csaknem két éve felmondási tilalom van érvényben a honvédségnél, először a koronavírus-járvány, aztán az orosz–ukrán háború szolgáltatta ehhez a jogalapot. Hogyan hat a honvédség moráljára, ha a sereget elhagyni szándékozókat jogi kényszerrel tartják vissza, és meddig lehet eszköz egy katona az állam kezében? A Telex cikke.

Elmarad Kirill pátriárka és Ferenc pápa találkozója

Valery Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP

Az orosz ortodox egyház feje jelezte, nem tud elmenni a jövő hónapra tervezett kazahsztáni vallásközi találkozóra. Itt találkozott volt Kirill pátriáka Ferenc pápával. Sajtóhírek szerint ez a háború miatt tovább romló kapcsolatok jele. (Mandiner)

Meghackelték az orosz térfigyelő kamerákat, ukrán hazafias zenét játszottak

Meghackelték az orosz térfigyelő kamerákat, ukrán hazafias zenét játszottak Az orosz és orosz megszállás alatt álló ukrán területek hangot is lejátszani képes kamerái hosszú ideig ukrán nemzeti zenétől voltak hangosak. A cikk itt folytatódik.

Meg lehet-e akadályozni, hogy orosz átlagpolgárok nyaraljanak Európában?

Az éremnek két oldala van. Az egyik érvelés szerint ez csupán Putyin háborúja, a másik megközelítés szerint nem csak az övé. A népszerű turistacélpontok persze nem szeretnék elveszteni az orosz turistákat. A témát a 24.hu cikke járja körül.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Maxar / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Putyin, Biden és számos európai vezető reagált a Fico elleni...