Szinetár Dóra: Én a fél gyerekkoromat bántalmazva éltem végig

A színésznő iskolásoknak tart interaktív előadásokat a jogaikról és a kötelességeikről.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-27 16:03

Fotó: Instagram

Az Ébresztő-óra az UNICEF magyar bizottságának első országos iskolai programja. Ennek keretében tinédzsereknek tartanak interaktív előadásokat többek között a gyerekjogokról, az online térben rájuk leselkedő veszélyekről és mindebben a szülői feladatokról. A Startlap az egyik ilyen gimnáziumi előadás után készített interjút az órát levezénylő Szinetár Dórával, aki már három éve állandó résztvevője a szervezet különböző kampányainak.

A színésznő elmondta, személyes oka is volt, hogy csatlakozott az Ébresztő-óra-sorozathoz. Ugyanis, mint fogalmazott, a fél gyerekkorát bántalmazva élte végig.

Azért bántalmaztak, vagy azért kerültem sokszor hátrányos helyzetbe, merthogy ismertek voltak a szüleim. Gyerekként folyamatosan kiközösítettek, volt az általános iskolában olyan osztályfőnöki óra, ahol mindenkinek el kellett mondania, mi a problémája velem. És velem csak az volt a probléma, hogy sokat szerepelek a televízióban, illetve, hogy a szüleim ismert színházi emberek. Nekem volt egy olyan másságom, amiről egyrészt nem tehettem, másrészt nem ártottam vele senkinek. És emiatt a másság miatt engem nagyon sokszor bántottak, amikor gyerek voltam

–      emlékezett vissza az iskolás éveire a színésznő.

Szinetár Dóra elmondta, azzal volt hatalmas szerencséje, hogy az édesanyja (Hámori Ildikó színésznő – a szerk. megj.) mindig kiállt mellette, ugyanis olyan bizalmi viszony alakult ki köztük, hogy bármilyen problémája adódott, meg tudta osztani vele.

Szinetár Dóra arról is mesélt, hogy anyaként ő hogyan tudja megvédeni a gyerekeit korunk tipikus problémáitól, főként az online térben rájuk leselkedő veszélyektől. Mint ismert, Szinetár Dórának nemrég született meg a harmadik gyereke, tehát ő egyelőre védettséget élvez, a 22 éves fia pedig viszonylag szerencsés generációhoz tartozik, hiszen amikor kamasz volt, még nem volt ennyi fenyegetettség. A most 11 éves kislánya generációja ellenben már nehezebb helyzetben van.  

Nagy szerencsénk van, mert Waldorf-iskolába jár és ott elvárás a szülők felé, hogy a gyereknek 8. osztályig sem okostelefonja nem lehet, sem internet közelébe nem kerülhet. Nálunk nincs otthon számítógépes játék, tévét csak én nézek néha. A család általában DVD-n néz filmeket, amikről beszélgetünk, aztán megyünk ki a kertbe. Tehát őt egyelőre sikerül ettől távol tartani, de nyilván előbb utóbb ős is fel fog kerülni az online térbe. A megoldás az, hogy ez minél később történjen meg, illetve hogy bizalmi viszony alakuljon ki a gyerek és a szülő között. Köztünk működik

– meséli a színésznő.

 

Szinetár Dórával beszélgetünk élőben gyerekjogokról, internetes zaklatásról és szülői feladatokról.

Közzétette: Startlap – 2018. szeptember 27., csütörtök

 

Szinetár Dóra az Ébresztő-óra egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét az őket illető jogokra, és hogy tudatosítsák bennük, ezek a jogok mindenkire egyformán vonatkoznak, mert csak így válhatnak felelősségteljes felnőtté. A színésznő úgy véli, szükség van rá, hogy a kamasz megélje, ő egy nagy egésznek a része, amelyben a jogok nem csak őt védik, de a társait is.

Soha nem arról beszélünk velük, hogy követeld a jogaidat, hanem hogy kötelezettségeink is vannak a jogaink mellett. Ilyen kötelesség, hogy legyünk őszinték a szüleinkkel, mert ők csak ebben az esetben tudnak megvédeni minket, érvényt szerezni a jogainknak

–      fogalmazott. 

Szinetár Dóra ugyanakkor a megelőzésben hisz. Szerinte kiskorban kell arra nevelni a gyereket, hogy elfogadó legyen, és ebben a szülőnek óriási a szerepe. Mint kifejtette: ha a világra nyitott, mások jogait tisztelő és  a saját jogaival is tisztában lévő felnőtteket akarunk nevelni belőlük, elengedhetetlen már egész kiskorukban jó példát mutassunk a gyerekeinknek.

Mai nap hírei

Magyarországon is megtalálható a világ leggusztustalanabb élőlénye

unilife.hu7 órája

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu9 órája

Titokban újabb taggal bővült Vilmos herceg és Katalin hercegné családja

joy.hu12 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu15 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu16 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu17 órája

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

168ora.hu18 órája

Mi lesz veled Kaszpi-tenger?

koponyeg.hu18 órája