Szinetár Dóra is kiállt az anyatej világnapja mellett

Az UNICEF világszerte kampányol augusztus 1-jén az anyák és a gyerekek jogai mellett.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-01 17:18

Fotó: YouTube/Szinetár Dóra híres kismama társaival fotókkal kampányol a szoptatás mellett

Az anyatejes táplálás világnapját augusztus1-jén tartják minden évben, míg a hónap első hete a szoptatás hete. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben hirdette meg világszerte a napot, és így próbálja felhívni a figyelmet, mennyire fontos minden csecsemőnek, hogy anyatejjel táplálkozzon – írja a qubit.hu.

„A szoptatás a csecsemőtáplálás alapvető, a kisdedek egészséges fejlődését és növekedését leginkább szolgáló módja – írja a WHO. – Az édesanyák emlőiben a terhesség vége felé termelődő, kolosztrum néven ismert sárgás, ragacsos előtej az újszülött legtökéletesebb tápláléka. Az újszülöttek első szoptatására a szülés utáni legelső órában sort kellene keríteni. Az első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Később a szoptatás a hozzátáplálás mellett is legalább kétéves korig, de akár azon túl is folytatandó.”

A WHO szerint az anyatej fedezi legjobban a csecsemők táplálékszükségletét, az összes szükséges tápanyag megtalálható benne ugyanis, ráadásul elősegíti az agyi neuronhálózat fejlődését is, sőt az anyatejjel táplált csecsemők szervezete ellenállóbb a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

A WHO mellett az UNICEF is világszerte próbálja felhívni a figyelmet az anyatejes szoptatás előnyeire, mondván, az anyáknak joguk van a mindennapos elfoglaltságok intézése mellett gyermekeik táplálásához, ráadásul az a bensőséges kapcsolat az anya és a gyermek egészségét is szolgálja. A szervezet híres kismamákkal igyekszik hirdetni a szoptatás fontosságát, Magyarországon három színművész, Szinetár Dóra, Szamos Zsófia és Hámori Gabriella, illetve Tomán Szabina üzletasszony is beállt a sorba, hogy támogassa a kampányt, róluk a Nők Lapja közölt fényképet, amelyen szoptatják gyermeküket – írja a blikk.hu.

„Sokan sokfélék vagyunk, más az ingerküszöbünk, a szoptatás látványa egyeseket zavarba hoz – mondta Szinetár Dóra. – Ha elfogadást és megértést szeretnénk kiváltani az emberekből, nem szabad szélsőséges dolgokkal rájuk rontani, hiába van jogunk adott esetben például a szabad szoptatáshoz. A fotókkal, az akcióval megmutathatjuk, úgy is meg lehet etetni egy kisbabát – akár nyilvános helyen is –, hogy az tényleg senkinek az érzékenységét nem zavarhatja.”

Mai nap hírei

Jönnek a fagyok

agroinform.hu4 órája

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu4 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu8 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu11 órája

Már a tengerentúlon Vujity Trvtko?

eletforma.hu13 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu14 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu16 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com16 órája