Kiemelt Hírek 2018. augusztus 01.

Szinetár Dóra is kiállt az anyatej világnapja mellett

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 01.
Az UNICEF világszerte kampányol augusztus 1-jén az anyák és a gyerekek jogai mellett.

Az anyatejes táplálás világnapját augusztus1-jén tartják minden évben, míg a hónap első hete a szoptatás hete. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben hirdette meg világszerte a napot, és így próbálja felhívni a figyelmet, mennyire fontos minden csecsemőnek, hogy anyatejjel táplálkozzon – írja a qubit.hu.

„A szoptatás a csecsemőtáplálás alapvető, a kisdedek egészséges fejlődését és növekedését leginkább szolgáló módja – írja a WHO. – Az édesanyák emlőiben a terhesség vége felé termelődő, kolosztrum néven ismert sárgás, ragacsos előtej az újszülött legtökéletesebb tápláléka. Az újszülöttek első szoptatására a szülés utáni legelső órában sort kellene keríteni. Az első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Később a szoptatás a hozzátáplálás mellett is legalább kétéves korig, de akár azon túl is folytatandó.”

A WHO szerint az anyatej fedezi legjobban a csecsemők táplálékszükségletét, az összes szükséges tápanyag megtalálható benne ugyanis, ráadásul elősegíti az agyi neuronhálózat fejlődését is, sőt az anyatejjel táplált csecsemők szervezete ellenállóbb a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

A WHO mellett az UNICEF is világszerte próbálja felhívni a figyelmet az anyatejes szoptatás előnyeire, mondván, az anyáknak joguk van a mindennapos elfoglaltságok intézése mellett gyermekeik táplálásához, ráadásul az a bensőséges kapcsolat az anya és a gyermek egészségét is szolgálja. A szervezet híres kismamákkal igyekszik hirdetni a szoptatás fontosságát, Magyarországon három színművész, Szinetár Dóra, Szamos Zsófia és Hámori Gabriella, illetve Tomán Szabina üzletasszony is beállt a sorba, hogy támogassa a kampányt, róluk a Nők Lapja közölt fényképet, amelyen szoptatják gyermeküket – írja a blikk.hu.

„Sokan sokfélék vagyunk, más az ingerküszöbünk, a szoptatás látványa egyeseket zavarba hoz – mondta Szinetár Dóra. – Ha elfogadást és megértést szeretnénk kiváltani az emberekből, nem szabad szélsőséges dolgokkal rájuk rontani, hiába van jogunk adott esetben például a szabad szoptatáshoz. A fotókkal, az akcióval megmutathatjuk, úgy is meg lehet etetni egy kisbabát – akár nyilvános helyen is –, hogy az tényleg senkinek az érzékenységét nem zavarhatja.”

Keresés az oldalon