Magyarország megvétózta a srebrenicai mészárlás emléknapját, szégyenfalra kerül

Startlap - Startlap
Az ENSZ elfogadta a srebrenicai mészárlás emléknapjára vonatkozó tervezetet. Magyarország vétózott, ezért felkerül a Srebrenicai Anyák szégyenfalára.

Csütörtökön fogadta el az ENSZ Közgyűlése  a srebrenicai népirtás emléknapjára irányuló határozattervezetet, írja a Telex. Az emléknap az 1995-ben történt, több mint 8000 áldozattal járó mészárlásnak állítana emléket. 84 ország a javaslat mellett szavazott, 19, köztük Magyarország pedig ellene.

A Srebrenicai Anyák Egyesülete ezután közleményt adott ki, miszerint a Potočariban lévő emlékhelyen szégyenfát állítanak, amire felvésik azoknak az államoknak a neveit, amelyek a határozat ellen szavaztak.

A legnagyobb európai mészárlás a 2. világháború óta

1995-ben a délszláv háborúban harcoló szerb erők 8000 bosnyák civilt lőttek tömegsírokba. A mészárlás a legnagyobb civil áldozattal járó esemény volt Európa történetében a 2. világháború óta, a Nemzetközi Bíróság háborús bűnnek minősítette.

A mészárlás megítélése azóta is vitatott: Magyarország mellett több másik ország is az emléknap tervezete ellen szavazott, mint például Oroszország, Észak-Korea, Kína vagy Nicaragua.

A potocar-i emlékmű.
A potocar-i emlékmű. Fotó: AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter május 15-én jelentette be, hogy a magyar delegáció meg fogja vétózni a srebrenicai ENSZ-határozatot.

Szijjártó akkor azzal érvelt, hogy a békét és stabilitást nem a boszniai szerbek veszélyeztetik, hanem a nemzetközi közösség, melynek egyes tagjai az „európai integráció felgyorsítása” helyett inkább „a feszültséget növelik”, és tönkreteszik „az oly nehezen elért törékeny eredményeket is”, írja a Telex.

A magyar ellenszavazatnak valószínűleg a Srebrenicai Anyák Egyesületének kezdeményezésén kívül is lesz következménye: Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter például tiltakozó jegyzék küldését helyezte kilátásba.

Borítókép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Izrael: Itt az idő, hogy a világ cselekedjen, ne hagyja figyelmen...

képcím

Robbantás történt Cipruson, Ciszjordániában mecsetet ért...

képcím

ENSZ-főhadiszállást ért találat Libanonban