Sorra mondanak fel a dolgozók

Startlap - Startlap
Miközben a hírek komoly béremelésekről szólnak, a valóság néha egészen más.

Nemcsak a munkaerőhiány probléma országszerte, hanem a fluktuáció is komoly gondot okoz, mivel túl hamar otthagyják a cégeket a dolgozók a jobb bérek reményében.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke meglepő adatokkal szolgált kedden a Nepszava.hu egyik cikkében. Megdöbbentően hangzott amit mondott, pár éve még elképzelhetetlen lett volna akár hasonló történet is: 

Tavaly év elején 1600 új munkavállalót vettek föl az egyik hazai autógyárba: év végére közülük csak 16-an maradtak. A toborzókampányok ellenére a helyzet nem javul, így jövő év elejére úgy kellene 2500 fővel gyarapítani a dolgozói állományt, hogy még a meglévő munkaerőt sem sikerül megtartani. Egy másik, autóipari beszállító cégnél szintén óriási a fluktuáció: augusztus elején 140 új dolgozót vettek fel, de egy hónap leforgása alatt 120-an távoztak is a cégtől, így a létszámhiányból alig sikerült lefaragni

– mondta el a lapnak.

Ráadásul szerinte nem egyedi jelenségekről van szó: a fluktuáció általában is rendkívül magas – akár a 40 százalékot is eléri – a hozzájuk tartozó nehéz-, gép- és autóipari területeken működő cégeknél. Köszönhetően az alacsony és kiszámíthatatlan béreknek, a rossz munkakörülményekre, az extrém terhelésnek.

A munkaadók azt tapasztalják, hogy a konkurens cégek a gyárak, üzemek bejáratánál is toboroznak már, szórólapokon feltüntetett jobb bérekkel kecsegtetve. 

Mindeközben viszont nem ismerik fel, hogy a megtartóképességüket kellene erősíteniük, mert akkor nem lenne akkora létszámhiány – nyilatkozta az alelnök, aki utalt a rosszul motiváló bérpolitikára, melynek egyik sarokköve a jelenléthez kötött pótlék, amit alig pár napos hiányzással el is lehet veszíteni.

Ez is érdekelhet

képcím

Ezt a számot semmiképp se vedd fel: veszélyes csalók hívogatják...

képcím

Népszava: Az Országos Kórházi Főigazgatóság a műtétek...

képcím

Kiderült, ki lesz Márki-Zay Péter kampányfőnöke