Őszre alig lesz, aki vezethetné a vonatokat: 4500 álláshely üres a MÁV-nál

Startlap - Startlap
Komoly munkaerőhiánnyal küzd a MÁV, a mozdonyvezetők, váltókezelők és jegyvizsgálók többsége szeptember végére kimeríti a maximum 300 órás túlóra keretét is.

A vágányhálózat rossz állapota mellett az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány is komoly kihívás elé állítja a MÁV-csoportot. A Volánnal együtt 57 ezer munkavállalót foglalkoztató két állami közlekedési társaság 4500 pozíciója betöltetlen – írja a Népszava.

A legnagyobb hiány a vasúttársaságnál a mozdonyvezetők, a jegykezelők és a kocsivizsgálók körében van.

Ezekben a munkakörökben olyan kevés az ember, hogy csak folyamatos túlórával tartható a menetrend. A lap szerint szeptember végére a az említett munkakörökben dolgozók többsége is kimeríti nem csupán az éves munkaidőkeretét, hanem az új Munka Törvénykönyve és a MÁV hatályos kollektív szerződésében meghatározott maximum 300 órás túlóra keretet is.

Mint írják, egyéni különmegállapodásokkal,

extra díjazás fejében további száz órával növelhető a túlórakeret, de ez már teljes egészében a munkavállaló döntése.

Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy ez már veszélyezteti az egészségét, vagy egyszerűen csak túl fáradt a további extra munkához, akkor semmi sem kényszerítheti rá.

A Népszavának nyilatkozó Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint, ha sokan döntenek úgy, hogy extra bér ellenében sem vállalják az újabb műszakokat, akkor nem lesz, aki elvezesse a vonatokat, kezelje a váltókat vagy éppen a jegyeket. Jó néhány vonalon a menetrendben szereplő járatokat sem tudják elindítani. Így pedig késések és járatkimaradások is várhatóak.

Az érdekvédelmi szakember szerint ezen nem segítenek az egymás után indított mozdonyvezető tanfolyami képzések sem, hiszen hónapok telnek el, amíg a jelentkező munkába állhat. 

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Elütött két embert a Nyírség InterCity

képcím

Vihar: közel húszan megsérültek egy buszbalesetben, 14...

képcím

A MÁV már a faleveleket is okolja a késések miatt