Összesen 65-en támogatták adójuk 1 százalékával a felcsúti utánpótlást

Az akadémia nagyjából 500 ezer forintot kapott magánszemélyek adójának egy százalékából.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-02 13:59

Fotó: Facebook/ Felcsút, Zs-közép

Összesen 65-en gondolták úgy idén, hogy megéri a felcsúti fociakadémiát (A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt) támogatni az adójukkal – írja az mfor.hu a NAV összesítésére hivatkozva.

Az Orbán Viktor által alapított szervezet így is 454 918 forint bevételhez jutott, ráadásul ennél többen még sosem támogatták az alapítványt. Legutóbb 2014-ben gondolta azt 65 magánszemély, hogy az adójuk egy százaléka Felcsúton van a legjobb helyen, ami akkor 334 140 forint támogatást jelentett.

A 65 magánszemély támogatása kifejezetten kevésnek tűnik, tekintve, hogy Felcsút több mint 1800 fős település, az átlagkereset pedig megközelíti az országos átlagot. Ráadásul a beszámolók szerint legalább 500 gyereket képeznek labdarúgásra a szervezetnél, vagyis kézenfekvő lenne, hogy a szülők a gyermekük nevelőegyesületét támogassák.

Csakhogy a Felcsút a TAO-támogatások legnagyobb nyertese, és lényegében számolatlanul ömlik a közpénz az alapítványhoz, vagyis egyáltalán nincs rászorulva a magánszemélyektől érkező adományokra. Innen nézve már soknak tűnik a 65 adakozó. Meg úgy is, ha összehasonlítjuk más hasonló tevékenységet végző sportszervezettel, alapítvánnyal.

A NAV által közzétett listából a lap összegyűjtött 165-öt, majd összehasonlította őket a beérkező támogatás nagysága és a támogatók száma alapján. Az összesítés alapján az alapítványok közül a legtöbb felajánlást az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás és Sportalapítvány kapta: 4,98 millió forintot. A második helyre a Magyar Futball Akadémia Alapítvány került 1,097 millióval, a dobogó harmadik fokára pedig a szigetvári Bódi Focisuli A labdarúgás oktatására Alapítvány, amely szervezet 640 ezer forintot kapott. Negyedik helyezett a Héregi Futball Klub Egyesület lett 520 ezer forinttal, Felcsút pedig az összegyűjtött támogatás alapján a 8. helyet szerezte meg ezen a listán.

A felcsúti alapítvány egyébként az élmezőnyben szerepel a támogatói kör bérszínvonalát tekintve is, a 65 támogató átlagos bruttó bére az országos és a megyei átlagot is meghaladja, havi 388 ezer forint (évi több mint 4,6 millió).

Mai nap hírei

Járvány: meghalt két harmincas férfi

168ora.hu3 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu4 órája

Ezerháromszáz alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu5 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu5 órája

Mit mond el rólunk egy pszichológusnak az otthonunk? – Interjú az otthon érzelmi alaprajza program megalkotóival

wmn.hu7 órája

Nagyon vigyázz velük: ebből a 6 jelből ismerheted fel a megbízhatatlan embereket

joy.hu9 órája

Mit fedezel fel elsőre a képen? Sok mindent elárul rólad

unilife.hu19 órája

Megszakad a szív: 5 éves kisfiú ölte meg a kislányt

metropol.hu19 órája