Felcsúti futballcsoda, avagy egymilliárd forint a semmiért

Hiába nevezik Puskás Akadémiának, a klub rengeteget költ játékosvásárlásra.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-21 14:03

Ulysse Diallo, a Puskás Akadémia csatára Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tökéletes képet fest a magyar futballvalóságról a Puskás Akadémia működése. Az még hagyján, hogy a névadó a legismertebb magyar, minden idők egyik legnagyszerűbb futballistája, Puskás Ferenc, akinek soha életében semmi köze nem volt a klub székhelyéül szolgáló Felcsúthoz. Az viszont már enyhén szólva is furcsa, hogy a mindössze néhány éve működő együttes, amelynek a nagyjából 2000 fős település ad otthont, a legtöbb pénzt költötte futballistákra az elmúlt évben. Ez már csak azért is különös, mert a nevéből adódóan (Akadémia) arra gondolna az ember, hogy a több milliárdnyi adóforintból fejlesztett utánpótlás-nevelési központja kitermeli a tehetségesebbnél tehetségesebb labdarúgókat, akikre építkezni lehet, vagyis nem kell össze-vissza vásárolgatni – főleg külföldi – játékosokat.

Ezzel szemben a Puskás Akadémia 952 millió forintot költött átigazolásokra, amellyel toronymagasan vezeti a rangsort. Ez eredményességben úgy mutatkozik meg, hogy a 12 csapatos NB I 6. helyén végzett az összevásárolt Akadémia.

A G7 az írja, hogy az együtteseket működtető cégek beszámolói alapján a magyar első osztály csapatai legalább 2.7 milliárd forintot költöttek játékosok átigazolására tavaly. Bár a bajnok Videoton és a második helyezett Ferencváros is több 100 millió forintért szerződtetett labdarúgókat, náluk játékos-eladásból is hasonlóan nagy összeg folyt be. A székesfehérváriaknál a csaknem 500 millió forintos kiadás ellenére még csökkent is a focisták játékjogának könyvekben nyilvántartott értéke. A bajnokságban ugyanakkor nőtt a labdarúgók összértéke, a futballisták mégis leértékelődnek Magyarországon. Az NB I-es futballisták együttvéve nagyjából 90 millió eurót érnek. A Paris Saint-Germain ennek az összegnek a két és félszereséért vette meg tavaly nyáron Neymart, minden idő legdrágább játékosát.

Más országokban éppen fordítva működik az átigazolási politika, ott azért nevelik ki a labdarúgókat, hogy aztán jó pénzért eladják őket, ezzel is bevételhez segítve a nevelőegyesületet.

Azért kissé ironikus, hogy a legkevesebbet a tavalyi bajnok, idei 4. helyezett Budapest Honvéd költötte játékosvásárlásra – az egyetlen magyar klub, amelyben Puskás Ferenc futballozott.

Mai nap hírei

Hogy kerültek az első, magyar tengeralattjáró roncsai a Balaton fenekére?

balaton.hu2 órája

Szoboszlai góllal járult hozzá a Salzburg BL-selejtezős győzelméhez

eurosport.hosszabbitas.hu9 órája

Csányi Tamás: Európa vezetői lettünk, de ennek nem fogunk örülni

nagykunsag.ezalenyeg.hu13 órája

Ellenzik a Galvani-hidat, mert az majd javítja az autós közlekedés feltételeit

demokrata.hu14 órája

Változás a Magyar Telekom Csoport felső vezetésében

itbusiness.hu15 órája

Nagy lehűléssel és széllel érkezik a várva várt csapadék

mezohir.hu16 órája

Válságban a hazai szőlő-bor ágazat – és nem a koronavírus miatt

agraragazat.hu16 órája

Startvonal előtt az új őstermelői rendszer – utolsó egyeztetésen a törvényjavaslat

agroinform.hu19 órája