Kiemelt Hírek 2018. augusztus 03.

Ősszel végre megemelik az otthonápolási díjat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 03.
Még Romániában is 130 ezer forint jár az otthonápolásért, miközben nálunk csupán 52 ezer forintot ad a kormány.

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter az ATV Egyenes Beszéd Kontrában elmondta: ősszel elő fog kerülni a parlamentben az otthonápolás díj megemelésének kérdése. A politikus egyetért azzal, hogy növelni kell azt az 52 ezer forintos összeget, amit jelenleg a tartósan beteg hozzátartozóikról otthon gondoskodó személyek kapnak.

Úgy érzem, növelni kell az ápolási díjat

– mondta Harrach, aki szerint lesz pénz az emelésre, és át is fogják vinni a parlamenten a tervet. Azt is elmondta, hogy már beszélt az ügyben az illetékes államtitkárral, Fülöp Attilával, aki közölte: már dolgoznak a szükséges törvénytervezeten. Azt, hogy pontosan mennyivel nőhet az összeg, a frakcióvezető egyelőre nem tudja megmondani.

Az otthonápolási díj egyébként a környező országokban a többszöröse a hazainak: Csehországban például havi 180 ezer forint, Romániában pedig 130 ezer forint jár az otthoni betegápolásért.

 

Az ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára biztosítható, jövedelemtől független pénzbeli ellátás, amelynek célja azok segítése, akik hozzátartozójuk ápolása miatt kereső tevékenységet nem tudnak folytatni. Az ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban 32 600 Ft, nettó összege 29 340 Ft. A kiemelt ápolási díj havi bruttó összege 58 680 Ft, nettó összege pedig 52 812 Ft.

 

Keresés az oldalon