Kiemelt Hírek 2018. június 27.

A parlament előtt tüntetnek az otthonápolásért járó méltó juttatásért

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.

Szerda reggel tüntetés kezdődött a parlament előtt azért, hogy az otthonápolásért méltó juttatás járjon – írja a 24.hu. A lap szerint 9 óra körül kevés demonstráló jelent meg, mert a legtöbbjük nem tudott elmozdulni otthonról, ápolnia kell a hozzátartozóját.

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy legyen 50 ezer forintos emelés, ami ugyan még mindig nem elég, de legalább a rezsit ki lehet belőle fizetni.

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessünk Egyesület vezetője felszólította a képviselőket, hogy terjesszék ezt a parlament elé. Kiemelte: jövőre munkáltatói jogviszonyt kérnek az otthoni ápolásnak.

Varjú László, az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnöke is megjelent a tüntetésen, és azt mondta, szerinte van lehetőség a cselekvésre, éppen a költségvetés vitája miatt. A DK-s politikus elmondta azt is, hogy a bizottság nevében előterjesztik az ápolási díj emelését, és hogy munkaviszony legyen az otthonápolás.

Az ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára biztosítható, jövedelemtől független pénzbeli ellátás, amelynek célja azok segítése, akik hozzátartozójuk ápolása miatt kereső tevékenységet nem tudnak folytatni. Az ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban 32 600 Ft, nettó összege 29 340 Ft. A kiemelt ápolási díj havi bruttó összege 58 680 Ft, nettó összege pedig 52 812 Ft.

Keresés az oldalon