Orvoshiány miatt a Honvédkórház koraszülött centrumát is bezárják

Az ország egyik legszínvonalasabb perinatális centrumáról van szó, ahol fél év alatt az orvosok 70 százaléka mondott fel. Miközben több mint minden tizedik magyar csecsemő koraszülöttként jön a világra.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-27 17:56

Fotó: Thinkstock

A sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működését is a veszélybe sodorta az orvoshiány miatt: a hvg.hu értesülései szerint decemberben bezárják az osztályt. Kedd délelőtt a kórház válságértekezlet keretében próbálta kitalálni azt, hogy vajon miképpen tudnák rendezni januárra az országosan elismert centrum helyzetét.

A Perinatális Intenzív Centrumok (PIC) koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályok, ahol méhen belül fejlődési rendellenességekkel született, illetve fertőzésekkel rendelkező babákat látnak el. A Honvéd egysége a főváros négy, legmagasabb progresszivitású ilyen osztályának egyike, amely a 33. hét előtt született, illetve az 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogadja. Az intézmény Magyarország egyik legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centruma, vagy legalábbis az volt.

Három orvos maradt az osztályon

A Honvéd koraszülött centrumában fél év alatt hét szakorvos mondott fel a szokásos problémák miatt: a megbecsültség hiánya és alacsony fizetés. Az orvoshiányt eleinte a kapacitás csökkentésével próbálták áthidalni, de mivel november végére mindösszesen három főre csökkent az orvosi létszám, december 15-én be kell zárniuk. A terv szerint egyelőre csak két hétre húzzák le a rolót.

 

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője a lap értesülései szerint a keddi értekezleten arról beszélt, hogy a távozó kollégák helyére csak béremelés mellett tudnak új szakorvosokat szerezni. Kun Szabó István, a Honvédkórház parancsoka viszont egyelőre nem bólintott erre rá. Az osztály működésének felfüggesztése alatt a területhez tartozó kismamákat a Semmelweis Egyetem női klinikája és a János-kórház PIC-je fogadja majd.

A fentiek kapcsán nem árt megjegyezni, hogy hazánkban a koraszülések száma évről évre nő: 2016-ban már az újszülöttek 12 százaléka érkezett túl hamar. A koraszülöttek 16 százaléka kevesebb, mint 1500 grammal születik – az ő túlélési esélyeik a perinatális centrumoknak köszönhetően mára majdnem 98 százalékra nőttek.

 

Mai nap hírei

„Széttárt lábakkal várták, hogy teherbe ejtsék őket” – Szentesi Éva a lengyelországi abortusztiltásról

wmn.hu1 órája

Nem egyszeri segély volt az 50 forint, amit a nyugdíjas nő kapott – reagált a Magyar Államkincstár

szeretlekmagyarorszag.hu4 órája

Ritka halfaj akadt horogra – volt nagy öröm

agroinform.hu4 órája

Még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a gumiszervizek a téli átszerelési időszakban

autopro.hu8 órája

Elhunyt negyvenhárom koronavírusos beteg hazánkban

demokrata.hu9 órája

Szuper WiFi jön az otthonokba

itbusiness.hu11 órája

Kinyitotta a 100 milliót érő dobozt és rájött, hogy átvágták

napmintnap.com11 órája

Fekete-Győr nem hagyja annyiban, hogy Koncz szabályt sértett a kampányban

ezalenyeg.hu13 órája