Radiológus nélkül üzemel a Honvédkórház sebészeti ügyelete - bármikor tragédia történhet

Ide-oda szállítgatják a sürgős ellátást igénylő, nagy fájdalmaktól szenvedő betegeket. Már a radiológusok távozása előtt is olyan munkaerőhiány volt a sürgősségi felvételi helyen, hogy az orvosok a bezárását javasolták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-13 10:27

Fotó: Thinkstock

A Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumában normalizálódni látszik a helyzet, miután az összeomlás szélére osztály szakorvosai lassan megkapják a beígért béremelésüket. A kórház II.-es számú, Podmaniczky utcai telephelyén (SFH) ugyanakkor csak a szerencsén múlik, hogy az elmúlt két hónapban nem történt tragédia a radiológusok hiánya miatt – írja a hvg.hu.

A Podmaniczky utcában kétnaponta biztosítanak sebészeti ügyeletet úgy, hogy szeptember elsején távozott az utolsó két radiológus. Így az SFH asszisztensei készítik el a CT- és röntgenvizsgálatokat, amelyeket egy szegedi magán diagnosztika szakorvosai értékelnek, távleletezéssel.

Ezzel az a gond, hogy gyakran órákig kell várni az eredményekre, amelyek nélkül az ügyeletes orvos nem tud dönteni a szükséges, adott esetben életmentő beavatkozásokról. Az ultrahangvizsgálatokat pedig még így sem tudják megoldani, mivel ezekhez mindenképpen szükséges a szakorvosi jelenlét. Ezeket a betegeket ezért a Róbert Károly körúti központi telephelyen vizsgálják meg, majd visszaszállítják őket az SFH-ra, ahol az ügyeletes orvos az eredmények fényében ellátja őket.

Az osztály dolgozói szerint a helyzet “rettentően aggályos”, mivel egyrészt értékes időt veszítenek, másrészt az erős fájdalmakkal küzdő betegek számára nagyon megterhelő az utazás. A Podmaniczky utcai telephelyen ráadásul intenzív osztály is működik, melynek betegei bármikor igényelhetnek sürgős radiológiai diagnosztikát. Belső források szerint fél nap alatt négyszer-ötször fordul a mentő a két telephely között.

A lap úgy tudja, hogy már nyáron a telephely bezárását javasolta több orvos – még a radiológus kollégák távozása előtt – többek között az alacsony szakdolgozói létszám (2 ápoló, 1 orvos) miatt.

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu10 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu11 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu13 órája

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon

agroinform.hu13 órája

Az elnöki beiktatást nem Joe Biden vagy Kamala Harris, hanem Amanda Gorman nyerte

444.hu15 órája

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

konyvesmagazin.hu17 órája

Újabb részletek! Megszólalt Galambos Lajos ügyvédje

metropol.hu17 órája

Egy nagyon hasznos funkciót hoz az Android 12

gsmring.hu18 órája