A NEAK szerint rémhír, hogy hosszúak a kórházi várólisták, pontos felvilágosítást mégsem adnak

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő saját, nyilvános adatbázisában szereplő információkat összegezték csupán. Az intézmény hangsúlyozza a transzparencia fontosságát, a kérdésekre azonban egy hónapja nem válaszol.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-12 13:40

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított sürgősségi betegellátó osztálya az avatás napján, márciusban. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rémhírkeltőnek minősítette a Menedzser Fórum múlt havi cikkét a kórházi várólistákról, pedig a portál csupán a NEAK nyilvánosan elérhető adatait elemezte. Az állami szerv közleményében jelezte: szívesen áll az újságírók rendelkezésére, ehhez képest hiába tettek fel kérdéseket, egy hónapja nem kaptak választ – írja az mfor.hu.

A NEAK az általa közölt adatok alapján írt cikkünket nevezte rémhírkeltőnek, holott semmi mást nem tettünk, amit egy bármilyen beavatkozásra váró beteg tenne

– írja a lap. Vagyis felmentek a NEAK honlapjára, ahol a NEAK tájékoztatása szerint informálódhatnak a betegek arról, hogy “a kiemelt műtétekre az egyes kórházakban hány beteg vár és milyen várakozási idővel kell számolni”. Az alapkezelő viszont közölte, hogy a cikk visszaélt a “transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal”.

 

A várólista rendszer nem azért van, mert várakozni szükséges, nem arra szolgál, hogy minden elemi apró változás kiemelt rémhírré váljon, hanem a betegek, az érintettek számára a folyamatok követhetősége, transzparenciája érdekében működik

– érvel roppant furcsán a NEAK. 

A lap rögtön másnap elküldte a témával kapcsolatos kérdéseit a NEAK sajtóosztályára, majd többször érdeklődtek telefonon is, de csupán annyit közöltek: be kell tartaniuk az engedélyeztetési procedúrát, a többi hívásukat pedig nem fogadták. A NEAK válaszai “pont az általuk is hivatkozott transzparencia és tényszerű tájékoztatás miatt” lennének fontosak. Ami elsősorban a betegek érdeke, hiszen ők ugyanabból az adatbázisból tájékozódhatnak, amely az intézmény szerint rémhírkeltésre alkalmas adatokat közöl.

 

Mai nap hírei

Baló Júlia vallomása Latinovits Zoltánról: "Igenis élni akart"

femcafe.hu10 órája

Szombaton már egészen más időre számíthatunk

kiderul.startlap.hu18 órája

26 éve mindenki az ő dalát dúdolta, ma senki nem ismeri fel ezt a nőt!

femcafe.hu18 órája

Müller Cecília: 4 megyében egyetlen aktív fertőzött sincs

startlap.hu19 órája

A heves zivatarok miatt tizenkét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

kiderul.startlap.hu20 órája

Koronavírus: elhunyt egy 47 éves beteg itthon

startlap.hu22 órája

Párkapcsolatáról vallott Bereczki Zoltán - "Kiderült, mennyire mély ez a szerelem"

femcafe.hu22 órája

Soha ne fogyaszd így a banánt - Egyenesen egészségtelen lehet

femcafe.hu23 órája