A NEAK szerint rémhír, hogy hosszúak a kórházi várólisták, pontos felvilágosítást mégsem adnak

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő saját, nyilvános adatbázisában szereplő információkat összegezték csupán. Az intézmény hangsúlyozza a transzparencia fontosságát, a kérdésekre azonban egy hónapja nem válaszol.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-12 13:40

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított sürgősségi betegellátó osztálya az avatás napján, márciusban. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rémhírkeltőnek minősítette a Menedzser Fórum múlt havi cikkét a kórházi várólistákról, pedig a portál csupán a NEAK nyilvánosan elérhető adatait elemezte. Az állami szerv közleményében jelezte: szívesen áll az újságírók rendelkezésére, ehhez képest hiába tettek fel kérdéseket, egy hónapja nem kaptak választ – írja az mfor.hu.

A NEAK az általa közölt adatok alapján írt cikkünket nevezte rémhírkeltőnek, holott semmi mást nem tettünk, amit egy bármilyen beavatkozásra váró beteg tenne

– írja a lap. Vagyis felmentek a NEAK honlapjára, ahol a NEAK tájékoztatása szerint informálódhatnak a betegek arról, hogy “a kiemelt műtétekre az egyes kórházakban hány beteg vár és milyen várakozási idővel kell számolni”. Az alapkezelő viszont közölte, hogy a cikk visszaélt a “transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal”.

 

A várólista rendszer nem azért van, mert várakozni szükséges, nem arra szolgál, hogy minden elemi apró változás kiemelt rémhírré váljon, hanem a betegek, az érintettek számára a folyamatok követhetősége, transzparenciája érdekében működik

– érvel roppant furcsán a NEAK. 

A lap rögtön másnap elküldte a témával kapcsolatos kérdéseit a NEAK sajtóosztályára, majd többször érdeklődtek telefonon is, de csupán annyit közöltek: be kell tartaniuk az engedélyeztetési procedúrát, a többi hívásukat pedig nem fogadták. A NEAK válaszai “pont az általuk is hivatkozott transzparencia és tényszerű tájékoztatás miatt” lennének fontosak. Ami elsősorban a betegek érdeke, hiszen ők ugyanabból az adatbázisból tájékozódhatnak, amely az intézmény szerint rémhírkeltésre alkalmas adatokat közöl.

 

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu7 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu7 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu8 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu13 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu15 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu16 órája

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu17 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu19 órája