Akár 1-2 évet is várakozhatnak a szívműtétre szoruló betegek

Egyre hosszabb az operációra váró emberek listája, hiába állítja az ellenkezőjét a kormány.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-10 14:53

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Eddig sem volt túl rózsás a helyzet az egészségügyben Magyarországon, ám az mfor.hu írásából kiderül, mennyire kaotikus az állapot.

Az egyik szeptemberi parlamenti ülésen feltették azt a kellemetlen kérdést, hogy „milyen hosszúak a várólisták a fideszes dimenzióban”, ám az emberi erőforrások minisztere helyett az államtitkár válaszolt. Rétvári pedig büszkén hangoztatta, hogy erre a problémára 25 milliárd forintot költött az állam, és a 2012-ben számon tartott 70 ezer ember helyett jelenleg 28 ezren várnak műtétre.

Nos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint ez távolról sem igaz, mivel 36 ezer ember vár valamilyen operációra hazánkban.

Sajnos ez még csak a kezdet. Rétvári szerint a szürkehályogműtétre 45, a csípőprotézis-műtétre 104, a térdprotézisműtétre pedig 137 napot kell várni átlagosan, ami a 2012-es állapothoz képest javulást mutat, csakhogy az NEAK egészen más adatokkal rendelkezik. Szürkehályogműtétre több mint 11 ezren várnak, és átlagosan 87 napot kell várni az operációra. Ám ennél is kilátástalanabb a helyzete annak, aki a térdével vagy a csípőjével vár beavatkozásra, csípőprotézis-műtétnél ugyanis 279 nap a várakozási idő (Észak-Alföldön akár 487 nap is lehet), míg térdprotézisműtétnél 340 napot kell várni, sőt Észak-Alföldön akár 571 nap is lehet.

Hasonlóan kilátástalan helyzetben van, aki transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre készül, az ugyanis 669 nap, azaz csaknem két év múlva, 2020 nyarán kerül sorra.

A legrosszabb sors ugyanakkor azokra vár, akik a Dél-Dunántúlon várnak ortopédiai nagybeavatkozásra, nekik 792 napot kell türelmesen eltölteniük az operációig.

Mai nap hírei

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu4 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu6 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu8 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu9 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu9 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu10 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu11 órája

Ezt ne hagyd ki! Köllő Babett átlátszó felsőben pózolt

metropol.hu19 órája