A szakértő szerint életveszélyessé vált a Honvédkórház: ha szerencséd van, lesz műtő, ha nincs, meghalsz

Összesen kettő, azaz kettő műtő működik egy-egy ügyleteben az ország legnagyobb sürgősségi ellátó osztályán. Hamarosan tehát érkezik majd egy beteg életveszélyes sérülésekkel, aki meg fog halni, mert kapacitás hiányában nem fogják tudni megoperálni őt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-02 16:21

MTVA/Bizományosi: Róka László

Életveszélyes, háborús övezetnek nevezte a Honvédkórházat egy blogposztban Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő. Az elmúlt napokban az intézmény 112 orvosa mondta fel az önkéntes túlmunkát, illetve többen beadták a felmondásukat, a sürgősségit vezető Zacher Gáborral együtt. Kunetz szerint Zacher felmondása “csak egy szelete a problémának”, ellenben jól mutatja, hogy milyen súlyos gondok vannak a Honvédban.

Az MH EK Honvédkórház Magyarország egyik legnagyobb intézménye, amit egy mindenféle egészségügyi képzettség nélküli vezérőrnagy parancsnok vezet, a jelek szerint rosszul

– véllekedik az orvos, aki szerint Zacher is az igazgatóság “összevissza kommunikációját” és hazugságait unta meg, amit csak tetéztek azzal, hogy “a felajánlását, miszerint végigdolgozza a felmondási idejét, a honvédelmi miniszter – még ebben a helyzetben is – csuklóból utasította vissza, majd a kórház is kiadott egy nyilatkozatot, hogy tulajdonképpen Zachert ők rúgták ki. A miniszter pedig ezzel a hisztis kisfiús attitűddel nem mással, mint a betegekkel szúrt ki.”

 

 

Az orvosok azért mondták fel az önkéntes túlmunkát, mert a kórház felrúgta a szóbeli bérmegállapodást, és nem kívánt tovább fizetni az önkéntes túlórákért. Emiatt rezidenseket hívtak vissza a gyakorlati helyükről, ami Kunetz szerint nem egészen törvényes, mivel “a rezidens így ahelyett, hogy a képzéséhez szükséges tudást szerezné meg, az anyaosztályára van visszarendelve gályázni”.

Kunetz úgy tudja, hogy Zacher mellett a baleseti sebészeten négy, a sürgősségi osztályon pedig kilenc orvos mondott fel a közelmúltban, így 

Az ország legnagyobb sürgősségi ellátó osztályán négy és egynegyednyi sürgősségi szakorvos maradt.

A kórház a sürgősségi centrum problémáját rezidenseken kívül egyéb szakorvosok, gyakran aneszteziológusok átirányításával próbálja megoldani.

És a lánc készen is van, aneszteziológus a sürgősségin dolgozik, ahelyett, hogy a műtőben altatna, vagy az intenzív osztályon dolgozna. Ezért a műtökből hiányzik az aneszteziológus orvos, ami azt jelenti, hogy műtőket kell bezárni és műtéteket kell elhalasztani. (…) A műtéti kapacitás 40 százalékkal esett vissza, összesen kettő, azaz kettő műtő működik egy-egy ügyleteben, a két műtőn osztozik a sebészet, az érsebészet, az égés részleg, a mellkassebészet, a szájsebészet, az idegsebészet és a baleseti sebészet. Tehát amennyiben egy akut bélelzáródást operálnak az egyik műtőben és egy koponyaműtét megy a másik műtőben, a rendszer bedugult, beállt és a ha ebben az időben akár csak egy életveszélyes sérült is érkezik nincs hová vinni, hol megoperálni, hacsak ki nem rángatják a nyitott hassal ott fekvő beteget, vagy az éppen gondolatokat olvasó idegsebészt. És miután a sürgősségi osztály állandóan ügyel, nagyon nagy területre, ez a beteg meg fog érkezni és ha szerencséje van, van műtő, ha nincs, meghal.

Hozzáteszi: a pletykák szerint Zachert “azzal a bukott mentőfőigazgatóval pótolnák, akitől nemrégen éppen a Győri Kórház vezetése vált meg”, és aki már korábban vezette a Honvédban a sürgősségit, és nagyon de nagyon rosszul ment neki.

Egy biztos, ezzel a vezetéssel és ezzel a helyzettel amennyiben eddig a Honvédkórházat bárki is no go zónának tekintette, a jövőben háborús övezetként tekinthet majd rá.

Mai nap hírei

Eltűnhet a krumpli Magyarországról

vasarnap.hu11 órája

Karikó Katalin: Már egy dózis Pfizer-vakcina is véd

demokrata.hu13 órája

Nagy újítással jönnek a Samsung-mobilok

itbusiness.hu14 órája

Istenes Bence sírva vallott az apjával való kapcsolatáról – Istenes László is reagált

femcafe.hu15 órája

Hiába a járvány, a kormány nem enged: teljes kórházi osztályok álltak le

168.hu15 órája

Rengeteg a fertőzött - Ez lett az eredménye az ingyenes budapesti koronavírus szűrésnek

life.hu16 órája

Várjuk a járvány végét? Ami aztán jön, rosszabb lehet

mezohir.hu16 órája

Letarolja a Balatont az ország csúcsragadozója

agrotrend.hu17 órája