A szakértő szerint életveszélyessé vált a Honvédkórház: ha szerencséd van, lesz műtő, ha nincs, meghalsz

Startlap - Startlap
Összesen kettő, azaz kettő műtő működik egy-egy ügyleteben az ország legnagyobb sürgősségi ellátó osztályán. Hamarosan tehát érkezik majd egy beteg életveszélyes sérülésekkel, aki meg fog halni, mert kapacitás hiányában nem fogják tudni megoperálni őt.

Életveszélyes, háborús övezetnek nevezte a Honvédkórházat egy blogposztban Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő. Az elmúlt napokban az intézmény 112 orvosa mondta fel az önkéntes túlmunkát, illetve többen beadták a felmondásukat, a sürgősségit vezető Zacher Gáborral együtt. Kunetz szerint Zacher felmondása “csak egy szelete a problémának”, ellenben jól mutatja, hogy milyen súlyos gondok vannak a Honvédban.

Az MH EK Honvédkórház Magyarország egyik legnagyobb intézménye, amit egy mindenféle egészségügyi képzettség nélküli vezérőrnagy parancsnok vezet, a jelek szerint rosszul

– véllekedik az orvos, aki szerint Zacher is az igazgatóság “összevissza kommunikációját” és hazugságait unta meg, amit csak tetéztek azzal, hogy “a felajánlását, miszerint végigdolgozza a felmondási idejét, a honvédelmi miniszter – még ebben a helyzetben is – csuklóból utasította vissza, majd a kórház is kiadott egy nyilatkozatot, hogy tulajdonképpen Zachert ők rúgták ki. A miniszter pedig ezzel a hisztis kisfiús attitűddel nem mással, mint a betegekkel szúrt ki.”

 

 

Az orvosok azért mondták fel az önkéntes túlmunkát, mert a kórház felrúgta a szóbeli bérmegállapodást, és nem kívánt tovább fizetni az önkéntes túlórákért. Emiatt rezidenseket hívtak vissza a gyakorlati helyükről, ami Kunetz szerint nem egészen törvényes, mivel “a rezidens így ahelyett, hogy a képzéséhez szükséges tudást szerezné meg, az anyaosztályára van visszarendelve gályázni”.

Kunetz úgy tudja, hogy Zacher mellett a baleseti sebészeten négy, a sürgősségi osztályon pedig kilenc orvos mondott fel a közelmúltban, így 

Az ország legnagyobb sürgősségi ellátó osztályán négy és egynegyednyi sürgősségi szakorvos maradt.

A kórház a sürgősségi centrum problémáját rezidenseken kívül egyéb szakorvosok, gyakran aneszteziológusok átirányításával próbálja megoldani.

És a lánc készen is van, aneszteziológus a sürgősségin dolgozik, ahelyett, hogy a műtőben altatna, vagy az intenzív osztályon dolgozna. Ezért a műtökből hiányzik az aneszteziológus orvos, ami azt jelenti, hogy műtőket kell bezárni és műtéteket kell elhalasztani. (…) A műtéti kapacitás 40 százalékkal esett vissza, összesen kettő, azaz kettő műtő működik egy-egy ügyleteben, a két műtőn osztozik a sebészet, az érsebészet, az égés részleg, a mellkassebészet, a szájsebészet, az idegsebészet és a baleseti sebészet. Tehát amennyiben egy akut bélelzáródást operálnak az egyik műtőben és egy koponyaműtét megy a másik műtőben, a rendszer bedugult, beállt és a ha ebben az időben akár csak egy életveszélyes sérült is érkezik nincs hová vinni, hol megoperálni, hacsak ki nem rángatják a nyitott hassal ott fekvő beteget, vagy az éppen gondolatokat olvasó idegsebészt. És miután a sürgősségi osztály állandóan ügyel, nagyon nagy területre, ez a beteg meg fog érkezni és ha szerencséje van, van műtő, ha nincs, meghal.

Hozzáteszi: a pletykák szerint Zachert “azzal a bukott mentőfőigazgatóval pótolnák, akitől nemrégen éppen a Győri Kórház vezetése vált meg”, és aki már korábban vezette a Honvédban a sürgősségit, és nagyon de nagyon rosszul ment neki.

Egy biztos, ezzel a vezetéssel és ezzel a helyzettel amennyiben eddig a Honvédkórházat bárki is no go zónának tekintette, a jövőben háborús övezetként tekinthet majd rá.

Ez is érdekelhet

képcím

G.w.M. feleségének a nukleáris fegyverkezés a szakterülete, a...

képcím

"Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket" - mondta...

képcím

Remek hír érkezett azoknak, akik jövőre vonulnának nyugdíjba