Kiemelt Hírek 2018. szeptember 01.

Egy belső levélben figyelmeztetett Zacher Gábor a Honvédkórház problémáira

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 01.
Nem ő hozta nyilvánosságra, de elismerte, hogy ő írta.

Egy anonim olvasói levél nyomán az Index hozott nyilvánosságra szombaton egy belső levelet, melynek címzettje Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka volt, és amit Zacher Gábor írt alá. Utóbbi pénteken távozott a Honvédkórház sürgősségi osztályának éléről, és felettesei úgy döntöttek, hogy a két hónap felmondási időt sem kell az orvosnak kitöltenie.

Az írás legfőbb állítása, hogy a Honvédkórház sürgősségi centruma (…) legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik”. 

Ezenkívül sorra veszi azokat, akik hamarosan távozhatnak az egészségügyi intézményből:

(…) a sürgősségi centrumban dolgozó orvosok közül hatan töltik felmondási idejüket, ketten gyermeket várnak, egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, egy orvos a PhD-ja miatt fizetés nélküli szabadságra megy, egy orvost pedig külföldi misszióba vezényeltek”.

Zacher szerint továbbá a fentiek pótlásának elmaradásával nehézségbe ütközhet az ügyeleti műszakok betöltése, és sürgősségi  gyakorlat nélkül még az egyébként képzett orvosok sem tudják megfelelően ellátni az ilyen típusú munkát.

Kiemeli azt is, hogy az októberi ügyeleti beosztást ilyen körülmények között már nem lehet elkészíteni. De szerinte nem csak a személyi feltételek miatt lehet gond: 

Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg

-írja a toxikológus.

Szerinte a problémákat csak fokozza a betegek áthelyezése is, mely gyakran nehézségekkel jár, és az orvosoknak rengeteg idejük és energiájuk megy el telefonálgatásra és alkudozásra más osztályokkal.

A doktor elismerte az Indexnek, miszerint ő írta a levelet, de nem ő hozta nyilvánosságra, így azt is hangsúlyozta, hogy kellemetlen számára az így kialakult helyzet.

Keresés az oldalon