Kiemelt Hírek 2018. június 08.

Óriási bejelentést tett a NASA

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 08.
A hat éve vizsgálódó Curiosity nevű marsjáró a bolygó légkörében is talált izgalmas dolgokat.

A NASA Curiosity marsjárója a Mars kőzeteit és légkörét vizsgálva újabb bizonyítékokat talált arról, hogy egykor lehetett élet a római hadistenről elnevezett bolygón. A NASA közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szerkezet által felfedezett anyagok nem minden kétséget kizáróan az élet nyomai, de mindenképpen biztatóak. Az eredményeiket a Science június 8-i számában publikálták.

A Curiosty a bolygó felszínének több milliárd éves üledékes kőzeteiben organikus vegyületeket talált, a légkörben pedig a metántartalmat vizsgálta. Az összegyűjtött szerves anyagok eredetéről csak feltételezések vannak egyelőre, és fontos megjegyezni, hogy ilyesmit nem csak élő organizmusok képesek előállítani.

A marsjáró három marsi év – ami majdnem hat földi évnek felel meg – adatait elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a bolygó légkörében a metánkoncentráció szezonális ingadozást mutat. Könnyen lehet, hogy a metán a Marson lévő víz és a kőzetek reakciója során keletkezik, a kutatók azonban nem zárták ki, hogy biológiai eredetű szénhidrogénről van szó. Metánt már korábban is találtak a Marson, de most először, a Curiosity 2012 óta tartó több éves munkájának köszönhetően valami szabályosságot is fel tudtak fedezni a metán puszta jelenléte mellett.

Vannak az életnek jelei a Marson? Nem tudjuk, de a mostani eredményeink jelzik, hogy jó nyomon vagyunk

– fogalmazott Michael Meyer, a NASA Mars-programjának vezető tudósa. A NASA szakemberei szerint a Curiosity felfededzései alapján a kutatást mindenképpen folytatni kell, a 2020-as marsjáró pedig még az eddigieknél is izgalmasabb dolgokat fog majd találni.

Keresés az oldalon