Történelmet írtak: leszállt a Holdra egy amerikai magáncég űreszköze

Startlap - Startlap
Az Egyesült Államok utoljára 1972-ben, a NASA Apolló-programjának idején landolt a Holdon.

A holdkutatásra szakosodott Intuitive Machines amerikai cég február 14-én indította útnak Hold-misszióját, melynek keretén belül a Nova-C típusú, 4,3 méter magas és 1,5  méter széles Odysseus nevű leszállóegysége február 21-én hűséges kísérőnk pályájára állt. 

 A leszállóegység a Holdig vezető út során több fotót is készített.

Sikeres landolás, mely fontos a Hold újabb meghódításához

Magyar idő szerint február 23-án,  pénteken 0 óra 23 perckor landolt sikeresen a Hold déli pólusának közelében az Odysseus: ez azért is történelmi léptékű az űrkutatást tekintve, mivel magáncégnek még soha nem sikerült leszállnia az égitesten.

Az utazás természetesen nem volt öncélú, hiszen a NASA 2026-ban űrhajósokat akar küldeni a szomszédba, így egy sor magáncéget is támogat.

Az Intiuitive Machines mellett például a magyar Puli Space Technologies eszközét, a Puli Holdi Vízszimatolót is (Puli Lunar Water Snooper), lévén a Hold felületén találhatóak olyan kráterek, amelyek örökké árnyékban vannak, így akár vízjég is megjelenhet a felületükön.

 

A történelmi holdra szállást magyar részről most is a Spacejunkie szakértő csapata  közvetítette, az ő segítségükkel tavaly már végig követhettük Elon Musk marsrakétájának tesztkilövését is. Ez az eszköz egyébként a valaha kifejlesztett legnagyobb és legerősebb rakéta, amelytől rendkívül sokat várnak a tudósok. 

Elon Musk természetesen kihagyhatatlan a mostani történetből is, hiszen Odysseus a SpaceX rakétájával indult útnak.

Gyenge a jel, de fogható

Az MTI közlése szerint a texasi székhelyű magáncég leszállóegysége a landolást követően csak gyenge jelet küldött, de Tim Crain, a küldetés vezetője megerősítette, hogy megtörtént a leszállás, és az űreszköz a Hold felszínén áll. Steve Altemus, az Intuitive Machines vezérigazgatója szintén sikeres leszállásról számolt be.

A holdra szállást követi tudósok egy csapata
Fotó: AFP

A landolás után csaknem 15 perccel jelentette be a repülésirányítás, hogy fogja az Odysseus gyenge jeleit. A napenergiával működő leszállóegység a tervek szerint egy hétig működik, addig, amíg be nem áll a hosszú holdi éjszaka.

A küldetés kiemelt fontosságú, bár nem volt könnyű a landolás

Bill Nelson, a NASA igazgatója gratulált a sikeres landoláshoz. A Holdra szállást feszült órák előzték meg, mert meghibásodott a leszállóegység lézeres navigációs rendszere, ezért az űreszköznek még egy kört kellett tennie a Hold körül, és a repülésirányítás a NASA kísérleti lézerrendszerét aktiválta a landoláshoz. 

Az Egyesült Államok utoljára 1972-ben, a NASA Apolló-programjának idején landolt a Holdon.

A 4,3 méter magas, hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus a NASA hat kísérletét vitte el a Holdra. Az amerikai űrhivatal 118 millió dollárral támogatta a magáncéget a leszállóegység megépítésében, az Artemis Hold-program részeként.

Az Intuitive Machines leszállóegységével a Columbia Sportswear is elküldte a Holdra legújabb sportruházati anyagát, a szobrász Jeff Koons 125 mini holdfiguráját, az Embry-Riddle Aeronautical University pedig a leszállóegységről készülő képek rögzítésére szolgáló kamerákat.

Januárban egy japán magán űrvállalatnak sikerült landolnia űreszközével a Holdon.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Magyar ember léphet a Holdra, már a dátum is megvan