Ismét tudományos adatok érkeztek a Földre 24 milliárd kilométerről

Startlap - Startlap
Újra megkezdte a tudományos adatok küldését két műszeréről a NASA Voyager-1 űrszondája.

Mióta 2023 novemberében számítógépes hiba lépett fel a Voyager-1 űrszondán, először küldött adatokat a Földtől legtávolabb lévő űreszköze négy műszere közül kettőről. A NASA tudományos műszerekkel foglalkozó csoportjai most határozzák meg a fennmaradó két műszer újrakalibrálásának lépéseit, ami valószínűleg az elkövetkező hetekben fog megtörténni. Az eredmény jelentős előrelépést jelent az űreszköz normál működésének helyreállítása felé – írja a SciTechDaily.

Áprilisban, a számítógépes probléma öt hónapos hibaelhárítását követően a NASA képes volt elérni, hogy az űreszköz használható mérnöki adatokat szolgáltasson a fedélzeti rendszerek, köztük a tudományos műszerek épségéről és állapotáról. Május 17-én a csapat olyan parancsokat küldött a 46 éves Voyager 1-nek, amelyek lehetővé tették, hogy az ismét tudományos adatokat juttasson a Földre.

Mivel a Voyager-1 több mint 24 milliárd kilométerre található az anyabolygótól, a fénynek több mint 22 és fél órára van szüksége ahhoz, hogy elérje az űrszondát, és 22 és fél órára ahhoz, hogy a jelek visszatérjenek a Földre. Ennek eredményeként a csapatnak közel két napot kellett várnia, hogy kiderüljön, sikerrel jártak-e a parancsok.

A Voyager-1 normál működése tavaly szakad meg, amikor az űrszonda olyan jelet kezdett el a Földre továbbítani, amely nem tartalmazott tudományos vagy mérnöki adatokat. A kutatócsoport végül megállapította, hogy a probléma a repülési adatok alrendszerében, az űrszonda három számítógépének egyikében lévő memória egy kis részének sérüléséből adódott. Ez a rendszer többek között arra szolgál, hogy a tudományos műszerek adatait, valamint az űreszköz állapotára és épségére vonatkozó mérnöki adatokat összegyűjtse, mielőtt ezeket az információkat a Földre küldenék.

Az 1977-ben indított Voyager-1 és ikertestvére, a Voyager-2 idén ünneplik 47. születésnapjukat. Ezek a NASA legrégebben üzemelő űrszondái, valamint az első és egyetlen olyan űrszondák, melyek a helioszférán kívülre is eljutottak. Mindkét szonda elrepült a Jupiter és a Szaturnusz mellett, míg a Voyager-2 az Uránusz és a Neptunusz mellett is elhaladt.

Címlapkép: NASA/Hulton Archive/Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Történelmet írtak: leszállt a Holdra egy amerikai magáncég...

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...