Magyarország ismét embert küld a világűrbe

Startlap - Startlap
Jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, de csakis közvetlenül a jövőre esedékes ürrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Michael Suffredini, az Axiom Space ügyvezető-igazgatója aláírta a Magyarország és az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő Axiom Space nevű amerikai vállalat közötti “Spaceflight Agreement” együttműködési megállapodást Houstonban 2023. szeptember 19-én.

A szerződés értelmében véglegessé vált, hogy hosszú évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti a misszióját 2024 végén vagy 2025 elején.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye emlékeztetett rá, hogy a kormány nemrég arról határozott, hogy a magyar űripari stratégia keretében kutatót küld fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje és tudományos kísérleteket hajtson végre.

A tájékoztatás szerint az ezen idő alatt elvégzendő feladatok listájának összeállításában a hazai űripari szereplők és egyetemek is részt fognak venni.

“Ezek a tesztek majd nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről” – mutatott rá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy ezen expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

Indítási ablak

A világ egyik vezető űrkutatási társaságának számító Axiom Space-szel kötendő szerződésben indítási ablakot határoztak meg 2024 októberétől 2025 elejéig, amelyen belül a magyar űrhajós harminc napot tölthet az ISS-en – tudatta.

“Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az pedig azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni” – hangsúlyozta.

A miniszter végezetül aláhúzta, hogy jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.

(MTI)

 

Címlapkép: MTI/KKM

Ez is érdekelhet

képcím

Újabb két magyar túsz szabadult a Hamász fogságából,...

képcím

Egy magyar túszt is szabadon engedett a Hamász

képcím

Uniós pénzeket utal Brüsszel Magyarországnak